Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korona-summit

Plenković nakon 5 mjeseci u Bruxellesu: Hrvatska će dobiti znatno veći iznos od dosadašnjeg

Premijer Andrej Plenković daje izjave novinarima na trgu Schuman u Bruxellesu
Foto: Tomislav Krasnec
16.07.2020.
u 20:11

Ono što je sigurno za Hrvatsku je da će idućih godina imati na raspolaganju puno puno više sredstava nego do sada - kaže Plenković

Premijer Andrej Plenković doputovao je u Bruxelles, gdje sutra počinje sastanak Europskog vijeća na kojemu se pokušava dogovoriti mega-proračun Europske unije koji sadrži novi fond za oporavak od korona-krize nazvan “Next Generation EU” (EU sljedeće generacije), a u izjavi novinarima pohvalio se da dolazi s “pozamašnom stečevinom u koferu”.

- U ovih pet mjeseci koliko me fizički nije bilo ovdje obnovio sam mandat na čelu stranke, pobijedili smo na izborima, odradili predsjedanje (Vijećem EU, op.a.), ušli u Europski tečajni mehanizam ERM II., i danas sam dobio mandat od predsjednika Republike za sastavljanje nove Vlade - opisao je Plenković taj "pozamašan kofer".

Danas se u Bruxellesu sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Je li na razgovoru s predsjednicom Komisije bilo govora o kritikama kojima je ona bila izložena zbog sudjelovanja u predizbornom spotu HDZ-a, gdje je izgovarala slogan “Sigurna Hrvatska”, a zbog čega je bila prijavljena za kršenje kodeksa ponašanja članova Komisije?

- Ona je uz nas koliko smo mi uz nju. A mi smo uvjerljivo pobijedili. I siguran sam da te dvije sekune nisu bile presudne - rekao je Plenković.

Puno je neizvjesnosti oko toga hoće li 27 premijera i predsjednika (i jedna kancelarka) uspjeti postići dogovor o otprilike 1800 milijardi eura vrijednom paketu, koji se sastoji od Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO, što je naziv za sedmogodišnji proračun EU) i potpuno novog plana za oporavak EU od korona-krize, teškog 750 milijardi eura, koji bi se namakli zaduživanjem na razini Unije. Hrvatska bi, prema trenutnom prijedlogu, trebala izaći iz tih pregovora bogatija za 20-ak milijardi eura koliko bi iznosila alokacija za našu zemlju po obje te linije, VFO-u i fondu za oporavak. To je, ugrubo, dvostruko više novca nego što je Hrvatska dosad imala kroz sve EU fondove.

- Ono što je sigurno za Hrvatsku je da će idućih godina imati na raspolaganju puno puno više sredstava nego do sada. Hrvatska želi da instrument Iduće generacije EU bude funkcionalan. Ima onih koji bi željeli da države članice odlučuju o planovima oporavka jednoglasno, odnosno da jedna može imati veto na planove oporavka drugih, ali iz našeg kuta gledanja to ne bi bilo dobro jer bi otežalo korištenje sredstava. Hrvatski pristup pregovorima je da svi učinimo maksimum kako bismo psotigli dogovor - rekao je premijer Plenković u izjavi novinarima na Schumanovu trgu u Bruxellesu.

Summit počinje sutra ujutro, a očekuje se da će potrajati i do subote, možda čak i do nedjelje. A poseban je i po tome što se po prvi put, zbog koronavirusa i mjera socijalnog distanciranja, odvija bez prisustva novinara u zgradi u kojoj članovi Europskog vijeća zasjedaju iza zatvorenih vrata, ali obično odgovaraju na pitanja novinara prije i po završetku sastanka. Zbog mjera socijalnog distanciranja, lideri ržava članica EU po prvi put se sastaju i bez rukovanja, grljenja i ljubljenja, a i delegacije suradnika i savjetnika koje vode sa sobom mogu brojati maksimalno 6 ljudi, što je trostruko manje nego inače. 

Video - Andrej Plenković: Ostaje većina ministara. Suradnja u Saboru sa Škorom i Mostom tek kada promijene retoriku

Ključne riječi

Komentara 23

AN
antiekstremist
20:18 16.07.2020.

Plenki je u Bruxellessu kao riba u vodi !

Avatar FrancJunior
FrancJunior
21:20 16.07.2020.

A srbijanci? Tuzno...ali svi "liderima regijona" zatvaraju vrata....nepozeljni su!

Avatar Baroudeur
Baroudeur
21:45 16.07.2020.

Penelop pazi, alkohol muti pamet. Smanji dozu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije