Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat HDZ-ovih ministara u Vladi

Plenković mora odlučiti tko kadrovira: On ili Goran Marić

Andrej Plenković i Goran Marić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/6
04.03.2017.
u 12:31

Premijer vodi politiku “odrezanih krakova” što kod lobija stvara nervozu. Goran Marić, navodno, ima ovlast smijeniti bilo kojeg direktora

Premijer Andrej Plenković ima ozbiljan problem u HDZ-ovu dijelu Vlade. Ministri mu vode nesmiljeni rat zbog kadroviranja koji je eskalirao u medijima. Od slučaja Podravka do slučaja zapošljavanja brata ministra Gorana Marića u sustavu HŽ-a. Premijer je ministru Mariću dao velike ovlasti, učinio ga glavnim kadrovikom, a smetnuo s uma da je Marić samo jedan od 20 članova Vlade i da ostalim ministrima njegovo šefovanje poprilično ide na živce.

HŽ kao Butkovićeva osveta?

Plenković bi morao ili nedvosmisleno ministrima dati do znanja da je Mariću dao mandat da odlučuje o kadrovima u državnim tvrtkama ili “razvlastiti” Marića i sebe postaviti kao osobu s kojom ministri dogovaraju čelne ljude u tvrtkama unutar svojih resora. Stvari je potrebno staviti na svoje mjesto, u iluzije da se predsjednici i članovi uprava biraju na natječajima vjeruju još samo zadnji naivci. Prvi ljudi javnih poduzeća dogovaraju se u stranačkim središnjicama, a čak ni Tomislav Karamarko u svojoj kratkotrajnoj Vladi nije imao rat među ministrima zbog kadroviranja jer su se resorni ministri izravno s njim dogovarali o direktorima.

Na Karamarka su bili naslonjeni i interesni lobiji te pojedini tajkuni koji su kadrovirali svoje igrače u državna poduzeća. Pojedini eksponenti tih tajkuna i sada su opstali na pozicijama u određenim javnim poduzećima. Plenković, i kao premijer i kao šef HDZ-a, vodi politiku “odrezanih krakova” pa se u njegovu krugu čuje da nema niti želi imati kontakte sa zainteresiranim lobijima, što stvara nervozu donatorima i sponzorima naviklima na “suradnju” s HDZ-om. No Plenkovića to nikako ne amnestira da se u politici kadroviranja pravi “nevješt”, kao da se to njega uopće ne tiče. Naravno da je Plenkovićeva zadnja u izboru šefova poduzeća, ali cijeli pretpostupak i filtriranje kandidata prepustio je, očito, Goranu Mariću.

Marić, priča se u HDZ-u, navodno ima ovlast smijeniti bilo kojeg direktora. A u zadnje vrijeme u medijima su se mogli vidjeti tekstovi koji idu na štetu nekih direktora u prometnim tvrtkama, što su u HDZ-u iščitali kao Marićevo diskreditiranje kadrova kako bi instalirao svoje ljude. Nakon toga isplivala je afera o Marićevu bratu i šogoru zaposlenima u HŽ-u. Neki su u tome iščitali Butkovićevu osvetu premda Marića ni osveta ne opravdava od činjenice kako nije znao da mu brat ulazi u upravu tvrtke unutar HŽ-a. U HDZ-u se pak čuje da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i dalje prilično ljutit jer je premijer u slučaju Podravka podržao kandidata kojeg je gurao ministar Marić. Krstičević navodno smatra da bi se u politici kadroviranja, uz kompetentnost i stručnost, trebalo voditi računa i o tome da napreduju kadrovi koji su na izborima potegnuli za HDZ.

Očitovanje o Marićevu bratu

Plenković se jučer prvi put nakon nekoliko dana šutnje oglasio o slučaju Marićeva brata rekavši da je za njega ta priča završena te da je od ministra Butkovića, jer je riječ o zapošljavanju u njegovu resoru, zatražio očitovanje. Plenković je bio blagonaklon prema Mariću i na neki ga je način podržao. Premijerova suzdržanost u kadrovskom ratu ima korijen i u tome što ne vlada HDZ-om. On u Predsjedništvu kohabitira s Karamarkovim ljudima, a njegovo suprotstavljanje zaraćenim strana, pošto je svaki ministar povezan s nekim strukturama u HDZ-u, zahtijevala bi Plenkovićevu apsolutnu moć u stranci. Vrijeme je da Plenković ovlada strankom. Ne bude li čvrsto držao uzde u HDZ-u, neće imati ni mira u Vladi. 

Goran Marić poznat je kao tvrdoglava i nefleksibilna osoba koja uglavnom izgura svoje. S takvim karakterom živcirao bi kolege i da nema veliku moć kadroviranja. Zaigrao je na velike golove i mnogima stao na žulj.

>> Plenković o zapošljavanju brata ministra Marića: Taj slučaj je završen

Komentara 42

MR
MrkiMedo
12:41 04.03.2017.

Shvacam da novinarka vjerojatno radi "na normu" i da svaki dan mora napisati clanak. A ocigledno vise nema o cemu pisati. Pa pise o necemu sto su svi vec dobro "prozvakali", sa clankom u kojem nema niti jedne konkretne informacije, nego je sve na razini spekulacija.... Zalosno!

DU
Deleted user
12:33 04.03.2017.

Fake news.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:13 04.03.2017.

Iva Puljić-Šego hahaha ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije