Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže hitan sastanak

Plenković i petorica kolega pisali čelnicima EU: 'Do ljeta bi se mogle produbiti goleme razlike među članicama'

Foto: PIXSELL/Vecernji list
1/8
13.03.2021.
u 17:48

Dio kritika na inicijativu pet država ima uporište u objašnjenju kako dinamika isporuke ovisi o proizvođaču.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Letonije potpisao je pismo upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu. Upravo je radi ubrzavanja distribucije cjepiva i inzistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković i boravio u Bruxellesu u četvrtak i petak.

S obzirom na uočene razlike u distribuciji cjepiva među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze cjepiva i u praksi potvrdila europska solidarnost”, izjavio je jučer Marko Milić, glasnogovornik Vlade. Nakon otkrića nejednake isporuke cjepiva u EU, čelnici šest članica zatražili su u zajedničkom pismu da se zbog toga što prije sazove europski summit. Ključ raspodjele, naime, nije broj stanovnika, što stvara nejednakost te razdvaja dobitnike, poput Danske, od velikih gubitnika, među kojima je i Hrvatska, koja bi mogla biti zakinuta za 150 tisuća doza cjepiva. Kako bi članice postigle ciljeve u procjepljivanju stanovništva u drugom tromjesečju, Charles Michel trebao bi održati summit “što je prije moguće”, traže potpisnici pisma: austrijski kancelar Sebastian Kurz te njegovi kolege Andrej Plenković, Andrej Babiš iz Češke, Janez Janša iz Slovenije, Bojko Borisov iz Bugarske i Arturs Krišjānis Kariņš iz Letonije. Pismo je upućeno i predsjednici EK Ursuli von der Leyen jer je pod njezinom ingerencijom Upravljački odbor za cijepljenje koji radi netransparentno i sklapa tajne dogovore, pa ga austrijski kancelar naziva “bazarom”.

“Ako sustav nastavi ovako funkcionirati, do ljeta će produbiti goleme nejednakosti među članicama. Smatramo da je to u suprotnosti ne samo s našim sporazumom već i s duhom europske solidarnosti”, kaže se u pismu.

Dio kritika na inicijativu pet država ima uporište u objašnjenju kako dinamika isporuke ovisi o proizvođaču. Ako se država odlučila najviše za AstraZenecino cjepivo, koje je bilo najjeftinije, ali koje ima problema s isporukom, u lošijoj je poziciji od one koja je kupila Pfizerovo cjepivo. Hrvatska je nezadovoljna dinamikom isporuke, rekao je jučer Plenković i dodao da je 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece RH naručila čim se ono pojavilo misleći da će njega biti najviše i da će najprije biti dostupno. – Stalno povećavamo broj narudžbi, čak smo naručili i cjepiva koja nisu odobrena. Sad smo na 8,7 milijuna doza cjepiva – kazao je premijer Plenković.

Komentara 27

AA
aabbcc
18:11 13.03.2021.

Kakva frka da nema cjepiva kada je 8- Eu drzava obustavilo Astra cjepivo, ranije J. Afrika, pfizerovo valda Norveska obadva i kako moze biti da nema cjepiva za one koji žele da ga imaju i primaju ?

SJ
Sve je uzalud
18:00 13.03.2021.

....rasulo.....politika i političari sa posebnim potrebama...

DA
damascus
18:08 13.03.2021.

PLenković popravlja štetu nakon što je jučer popljuvao austrijskog premijera Kurtza, tvrdeč da da ovaj govori netočne podatke, kada je spomenuo RH kao oštećenu stranu u distribuciji cjepiva, što je iznimno loše odjeknulo u hrvatskoj javnosti. Danas dan iza togaga autogola sastavlja pismo i šalje ga hrvatskoj javnosti na uvid da ova vidi da on ipak nešto radi za RH. A radi, kako ne, vidi se po potresu u Zagrebu gdje unazad godine dana od potresa još nijedna lopata nije pala. Pametnome dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije