Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ne postoji pravni problem'

Plenković: Mi vodimo jedinu pravu politiku i ne ostavljamo prostor kalkulantima

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu medijima
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.11.2022.
u 12:12

Osvrnuo se na obuku Ukrajinaca i misiju Europske unije. - Mislim da su stvari jasne da ne mogu biti jasnije. EU je odnijela odluku, Hrvatska je za to glasala, da se osnuje misija. Nije se dogovorila neka vježba koja će trati par dana, nego misija s ciljem i smislom - navodi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na 27. Forumu hrvatskih manjina na temu “Mediji i hrvatske manjinske zajednice. Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?“, u Hrvatskoj matici iseljenika. Uz predsjednika Vlade bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Nakon Foruma, Plenković se obratio medijima povodom objave procjena rasta BDP-a. 

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku objavio je danas procjenu BDP-a za treće tromjesečje 2022. Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2022. realno veći za 5,2% u odnosu na isto tromjesečje 2021.

- Sve to je na tragu naših procjena gdje smo kazali da bi rast trebao biti oko 5,6% ukupno. Ovakav rast za treći kvartal je zasigurno ohrabrenje funkcioniranju hrvatskog gospodarstva - naveo je te zahvalio poduzetnicima i svima koji su doprinijeli. 

Na opasku da je u trećem kvartalu BDP ipak pao u odnosu na drugi, kazao je kako je sjajno da je Hrvatska za sada od 22 zemlje koje su objavile podatke rasta BDP-a u trećem tromjesečju, na drugom mjestu, jer veći rast od 5,4 posto ima jedino Cipar.

Osvrnuo se na obuku Ukrajinaca i misiju Europske unije. - Mislim da su stvari jasne da ne mogu biti jasnije. EU je odnijela odluku, Hrvatska je za to glasala, da se osnuje misija. Nije se dogovorila neka vježba koja će trati par dana, nego misija s ciljem i smislom, da se sustavno pomaže od strane EU čija je Hrvatska članica već 9,5 godina - rekao je te naveo kako se ista pravna osnova koristila i za ranije misije.

"Orkestrirani napor" da se smatra da postoji problem s ustavnim temeljem prijedloga Vlade prema Saboru nazvao je "jednom laži i neistinom".

- To je politički očaj i predsjednika i ovih njegovih oporbenih tamo jataka u Saboru  koji nemaju političke hrabrosti da se izjasne hoće li pomoći žrtvi agresije, nego su se uhvatili pravnih smicalica koje ne postoje jer ne znaju kako reći ne. Pravi problem bi bio da je Vlada to odlučila bez Sabora, opet bi nas isti onda napali - kaže. 

Ističe kako ne postoji pravni, nego krupniji politički problem. - Moraju imati na umu da ono što rade se vidi i čuje, moraju objasniti svoje pozicije. Naša pozicija je jasna, konzistentna, čvrsta, utemeljena na zakonu. Predsjednika smo pitali, isto kao svaki put do sada. On nama ne odgovara, nego daje neka priopćenja - navodi.

- Vodimo vrlo jasnu, odgovornu politiku, jedinu ispravnu pravu politiku i vanjsku pa i državničku. Ne ostavljamo prostor kalkulantima koji u konačnici mislim sebi rade štetu - ističe premijer.

Govoreći o predsjedniku Zoranu Milanoviću, Plenković kaže kako je "dramatična razlika između onoga što govorimo i radimo te onoga što on lupeta svaki dan sve veća". 

- Politika Vlade je konzistentna. Ukrajina je žrtva, Rusija je agresor, Hrvatska je članica EU. Predložili smo njemu da se usuglasi, nije odgovorio nego poslao priopćenje. Stvar ide u Sabor, ako ne bude, znamo zbog koga - navodi.

Podržavate li obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj?

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela Nacrt prijedloga odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini 'EU MILITARY ASSISTANCE MISSION – UKRAINE'. 

Države članice Europske unije u misiji će sudjelovati raspoređivanjem pripadnika svojih oružanih snaga u zapovjedništva misije na strateškoj i operativnoj razini, upućivanjem razmjestivih timova za obuku te provođenjem obuke na svojem teritoriju, piše u Nacrtu prijedloga odluke. Više pročitajte OVDJE

Plenković: Smanjivanje koeficijenata dužnosnicima bila bi demagogija

Nakon komentara o obuci Ukrajinaca, Plenković je odbacio i ocijenio demagogijom prijedloge da se smanje koeficijenti za izračun plaća državnim dužnosnicima kako im ne bi rasle, slijedom rasta plaća državnih dužnosnika nakon izjednačavanja njihove osnovice s državnim službenicima.

- Raspravljali smo o tome i ja sam jednostavno rekao, i svi skupa na Vladi, da je dosta s tom demagogijom. Mislim da ovako usklađivanje osnovice, koja ide za sve državne službenike, može ići i prema dužnosnicima i točka. Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću - OK. Ali, to je tako - rekao je. 

- Ta situacija s osnovicom i plaćama dužnosnika već je dugo na dnevnom redu, a nitko se to ne usudi mijenjati. Jer, naravno, u Hrvatskoj bi bilo najgore od najgorega da povećate plaće dužnosnicima dok ste na vlasti - dodao je pa podsjetio kako je njegova Vlada povećala plaće službenicima za više od 30 posto pa se, ustvrdio je, događa da su plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego plaće čelnika tih tijela, to jest ministara.

- Ne kažem da ti ljudi ne rade i ne zavrjeđuje tu plaću, ali to nije normalno. Niti je to normalno, niti je dobro - ustvrdio je. Upitan kada će se ići u izmjene izbornoga zakona vezane uz izborne jedinice, Plenković je odgovorio: "Kad dođe vrijeme, kad mi procijenimo".

VIDEO Vlada produljila odluku o nižim trošarinama na energente, ali i smanjila cijenu lož ulja

Komentara 48

JU
juma
12:34 25.11.2022.

Hrvatska je već nekoliko kvartala medju najbrze rastećim gospodarstvima u EU. To nije zabiljezeno još od neovisnosti, zapravo nikad. Hdz ovo ili ono, ne interesira me. Samo zbog te činjenice Plenković zasluzuje svaku podršku.

SR
sršen
16:00 25.11.2022.

Sjećate li se igre Asocijacija u Kviskoteci? Pokušajte riješiti. Znate li tko je pisao molbu za pomilovanje Perkovića i Mustača? Anto Nobilo Znate li tko je glavni zastupnik tog dvojca u hrvatskoj politici? Milanović Znate li tko je poskočio dao da se pravno onemogući vježbanje ukrajinskih vojnika? Anto Nobilo Znate li tko je glavni zastupnik tog stava u hrvatskoj politici? Milanović Pomoć: Za rješenje upućujem na članak iz novina 24 sata: "Kremaljske tajne hrvatskih udbaša: Pomilovanje Perkovića i Mustača ima okus boršča"

ŠI
Šiba
16:20 25.11.2022.

Kada je plenković rekao da se Milanović skriva iza ustava to je bio znak za uzbunu.zašto je to ozbiljna situacija kada predsjednik vlade koji bi prvi trebao braniti ustav kaže predsjedniku da se skriva iza njega na žalost ustavni sud bi trebao pozvati plenkovića na razgovor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije