Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz epidemiološke okolnosti

Plenković: Kolona sjećanja bit će dostojanstvena i s respektom prema žrtvi Vukovara

Zagreb: Premijer Plenković dao izjavu za medije  ispred HDZ-a
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
09.11.2020.
u 23:43

Podsjetio je kako je HDZ-ova Vlada promijenila i Zakon o blagdanima, spomendanima, te je ove godine 18. studenoga prvi put neradni dan na koji ćemo se prisjetiti žrtava Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer da će i ovogodišnja Kolona sjećanja u Vukovaru biti organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara, a u organizaciji uzet će se u obzir epidemiološke okolnosti.

Nakon završene sjednice Kluba zastupnika HDZ-a održane večeras video-vezom uoči sutrašnje sjednice Sabora, premijer Plenković je ispred Središnjice HDZ-a odgovarao na niz novinarskih pitanja o aktualnim zbivanjima i planovima, među kojima i o organizaciji Kolone sjećanja. S tim u vezi, najavio je da će sve potankosti biti raspravljene u utorak na sastanku Vijeća za domovinski pijetet.

Upitan može li se Kolona sjećanja održati s većim brojem ljudi, rekao je da će Kolona sjećanja biti organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara.

Podsjetio je kako je HDZ-ova Vlada promijenila i Zakon o blagdanima, spomendanima, te je ove godine 18. studenoga prvi put neradni dan na koji ćemo se prisjetiti žrtava Domovinskog rata, žrtve Vukovara i Škabrnje.

Namjera je Vlade, naglasio je, da cijelo obilježavanje bude dostojanstveno, a opet da se uzmu i obzir i epidemiološke okolnosti.

Interpelacija promašena, odnosi se na Milanovićevu Vladu 

Premijer je također rekao da su na večerašnjoj video-konferenciji razgovarali o pripremama za sutrašnji nastavak rasprave u Saboru o amandmanima na rebalans državnoga proračuna, o nekoliko zakonskih prijedloga, te o interpelaciji o radu Vlade vezano za projekt Krš-Pađene koju je podnio dio oporbenih zastupnika.

VIDEO Plenković uzvratio Milanoviću: Poštujem i ljude koji rade u kotlovnicama

Vezano za interpelaciju Plenković je naglasio da je već prošli tjedan u raspravi o izvješću o radu Vlade rekao kako je cijela ta inicijativa u biti promašena. Podsjeća da se njezina bit odnosi na 2013. godinu i na nekadašnju Vladu Zorana Milanovića

"Ona najmanje veze ima s našom vladom, vjerujem da će biti odbačena", rekao je Plenković. 

U vezi s tim rekao je kako vjeruje da će biti raspravljena i odluka o tarifama i sklapanje ugovora 2013. dodavši: "Prema tome ta interpelacija ima najmanje veze s našom vladom".

Korona kriza - prioritet broj hospitaliziranih, cjepivo i za hrvatske građane

Premijer je odgovarao i na pitanja glede epidemiološke situaciju u Hrvatskoj i EU, posebice u kontekstu najave da bi uskoro trebalo biti dostupno cjepivo protiv koronavirusa.

Na novinarsku primjedbu kako se čini da je opcija zatvaranja (lockdown) u Sloveniji i Irskoj ipak poboljšala epidemilošku sliku, Plenković odgovorio kako je pitanje u kojem trenutku je koja mjera dovela do usporavanja rasta, stagnacije ili pada broja novoobljelih. Naglasio je da je to pitanje nijansi različitih modela borbe protiv epidemije koronavirusa.

Naglasio je kako je vidljivo da su mjere poduzete prije gotovo dva tjedna, dovele do određenih rezultata i smanjenja rasta epidemije. Ocijenio je da je sada prioritet broj hospitaliziranih ljudi, onih teže kliničke slike i na respiratorima, i sada se o tome, i bolničkim kapacitetima, vodi računa,

Vezano uz današnju vijest da bi uskoro trebalo biti dostupno i cjepivo protiv koronavirusa, premijer Plenković je potvrdno odgovorio upitan hoće li EU biti jedan od kupaca toga cjepiva. Dodao je kako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyjen već potvrdno 'twitnula" s tim u vezi.

"Ona farmaceutska kompanija koja najprije napravi cjepivo koje je verificirano i certificirano ono će se nabaviti, a kada ga dobije EU dobit će ga i hrvatski građani, to je naša odgovornost i na tome radimo", istaknuo je premijer.

Komentara 3

AM
Axis Mundi
00:10 10.11.2020.

Nije mi jasno, a ima tome već par godina, kada je "žrtva Vukovara" zamijenila "ŽRTVE Vukovara?" Uvijek se govorilo o žrtvama, a onda se diskurs promijenio. Zašto, tko je ingerentan za tu promjenu, a ljudi k'o papagaji usvojili? Kao što smo neko vrijeme imali "Ministarstvo zdravlja" umjesto "zdravstva". Uvijek se sjećamo žrtava, a imenica "žrtva" koristi se u drugom kontekstu.

HI
hadezeovac_iz_sumadije
10:21 10.11.2020.

HDZ i SDSS će dostojanstveno obilježiti obljetnicu pada zloglasnog us-taškog uporišta Vukovara.

TT
TTjac
08:57 10.11.2020.

Hdz i dostojanstvo je oksimoron.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije