Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Plenković je zaigrao samo na Agrokor i – pobijedio

Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/6
21.06.2018.
u 14:45

Politički će ipak biti odgovoran za budućnost Agrokora i dalje. Ratifikaciju Istanbulske premijer je preživio jer mu je pomogao Milijan Brkić u strahu od još jednog “samoubojstva” HDZ-ove Vlade

Uspješan dogovor o nagodbi gotovo svih uključenih u otpetljavanje Agrokorova čvora sasvim je sigurno i osobni i uspjeh Andreja Plenkovića kao premijera.

Naravno, toj pobjedi sada svi pokušavaju naći mane, kao što to u Hrvatskoj već biva, no što god da bude prigovor, nitko ne može relativizirati ovu Plenkovićevu pobjedu. Druga je stvar što je u tom svojevrsnom ratu oko Agrokora premijer poprilično iskrvario i podnio velike političke gubitke. Slučaj Agrokor iz temelja je promijenio i izgled njegove Vlade i njegovu poziciju unutar HDZ-a, ali rješavanjem krize ujedno je stekao i pravo da odradi svoj premijerski mandat do kraja.


Plenković je, kada su ga prvi put objektivno informirali o tome kakav se tsunami pokreće zbog posvemašnje nelikvidnosti bivšeg megatajkuna Ivice Todorića, pokazao da ima liderske sposobnosti jer je relativno brzo prelomio i odlučio da je eventualna propast Agrokora pitanje od nacionalne i ekonomske sigurnosti. Premda sada, nakon bitke, opet mnogi dvoje oko toga je li bio potreban lex Agrokor, ili brzi stečaj, jasno je da je Plenković lansiranjem lex Agrokor preduhitrio onaj najcrnji scenarij, a to je trenutačni raspad Konzuma i cijelog sustava Agrokora, kao i sveopći stampedo.

Paralelno s problemima oko lex Agrokor, Plenković je morao brzo vatrogasno djelovati i zbog političkog raskida s Mostom. Kad je Vladi bilo najteže, došlo je do iskakanja mostovaca, zbog odbijanja pružanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Svemu je tomu uzrok bila, de facto, kriza oko Agrokora i to je bio prvi veliki politički Plenkovićev problem. On je u hodu izgubio svjetonazorskog partnera, što je HDZ-u bio Most, te je morao rekonfigurirati Vladu s HNS-om, Bandićem, manjincima i još nekim političkim pojedincima. Učinio je tada premijer što je morao, no, posljedično, zbog raskida s Mostom imao je poslije priličnih problema s Davorom Ivom Stierom. On se zbog raskida s mostovcima prvo odmakao od Vlade, a poslije i od Plenkovića, te se sada trudi oformiti frakciju unutar HDZ-a koja će njega gurati kao Plenkovićeva protukandidata i nasljednika.

U bitki za Agrokor Plenkoviću se dogodio još jedan veliki gubitak, izgubio je svoju “desnu ruku” potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. A ona mu je, kako to vole reći upućeni, odrađivala “muške” poslove u Vladi, što znači one teške, zapetljane i zamrljane. S njome je premijer definitivno izgubio i kriznu menadžericu, što je Dalić bila. Kad je Vlada stabilizirala Agrokor, Plenković je počeo trpjeti političku štetu jer se cijela oporba usredotočila na kritiku procesa i rad posebnog povjerenika Ante Ramljaka te ministrice gospodarstva Dalić. Premijer je učinio veliku grešku kad je Ramljaku i Dalić prepustio da premreže savjetnički posao oko Agrokora svojim znancima i poslovnim partnerima, što je rezultiralo aferom Hotmail. Aferom koja je, na kraju, pomela prvo Ramljaka, a ubrzo i Dalić.

U tom specifičnom trenutku Plenković je bio najviše uzdrman, u hajku protiv njega svim su se raspoloživim sredstvima uključile i neke od najmoćnijih hrvatskih tvrtki te pojedini financijski moćnici koji su bili nezadovoljni sadržajem nagodbe o Agrokoru te im je cilj bio srušiti je. U tom trenutku Plenkoviću još nije dolijevala ulje na vatru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je s vidljive distancije promatrala zbivanja, a on se sam odlučio na traženje glavnog oslonca unutar HDZ-a, u kojem nije dobro stajao, pogotovo nakon akcije vezane za ratifikaciju Istanbulske konvencije koju je proveo neobično nespretno i arogantno, što je rezultiralo razdvajanjem stranačkog tkiva unutar HDZ-a. Tu je situaciju Plenković uspio preživjeti uglavnom jer mu je ruku pružio Milijan Brkić koji je odbio “pučiste”, u strahu od toga da bi još jedna vlada HDZ-a mogla izvršiti političko “samoubojstvo”.

Tako je Plenković na kraju uspio ostvariti i možda neočekivani politički dobitak kad je zbog težine situacije i u trenucima odluke postignut možda umjetan, ali vrlo konkretan obrat unutar stranke, koja sada nema drugog izbora nego čvrsto stati na njegovu stranu. Jer, primarni interes svih u stranci je da ova Vlada odradi mandat do kraja.

Nakon svega što mu se dogodilo zbog Agrokora i oko njega, Plenković je preživio i ovo bi ga trebalo ojačati. Definitivno je u toj bitki pokazao i političku hrabrost, zaigravši na jednu jedinu kartu, pa je tu mogao izgubiti sve. Premda je, dakle, u ovoj bitki Plenković imao velike gubitke, za sada dobiva rat. Stabilizirao je poziciju u stranci, premda i dalje visi o koncu. Premda se sve čini riješenim, neizravno će, politički, Plenković i dalje biti odgovoran za budućnost Agrokora.

I bit će u stalnoj opasnosti da bi ga neki eventualni ekonomski potres iz Agrokora mogao, poput plimnog vala, na koncu ipak zahvatiti. 

1/31

Komentara 66

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:38 21.06.2018.

U politici pozitivni rezultati uvijek pobjede laz i demagogiju koje su zamjena za politicku pismenost pogotovo na "brdovitom balkanu, Plenkovic ce moci pokazati gomilu dobrih rezultata do kraja godine. Jeli neko primjetio koliko se smanjila buka mostovaca i zivog zida,, SDPa nakon sto se Rusi vratili u Agrokor, NIJE! Jeli neko primjetio da Zeljka Markic nikad ne bi skupila dovoljno potpisa bez "Zivog "Zida kojem odgovara kaos i anarhija, NIJE!

KO
koraknaprijed
15:37 21.06.2018.

Hrvatska nema boljega to je svakome jasno, ako i ode doći će netko drugi iz HDZ.

NE
Neo001
16:22 21.06.2018.

Plenković je dokazao i na Agrokoru da je najveći političar od vremena Oca domovine. to je čovjek kojeg bi morali držati kao rosu na dlanu vode, jer sve što je kukulele gamad na čelu sa slučajnim vodila u propast okrenuo je u pozitivnom smjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije