Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijeri

Plenković i Varadkar razgovarali o brexitu i hrvatskoj ulozi tijekom predsjedanja EU-om

Sastanak Andreja Plenkovića s predsjednikom Vlade Irske Leom Varadkarom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/7
21.11.2019.
u 22:17

Britanci izlaze na izbore 12. prosinca, a ako aktualni premijer Boris Johnson pobijedi i osvoji većinu, Varadkar vjeruje da će se "sporazum brzo ratificirati" i da to nije kraj

Premijeri Hrvatske i Irske Andrej Plenković i Leo Varadkar danas su u Zagrebu razgovarali o brexitu koji bi se mogao dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom i pripremama za pregovore o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva s EU-om.

"Uvjereni smo da će Hrvatska napraviti izvrstan posao kao predsjedateljica EU-a", rekao je Varadkar.

Hrvatska predsjedanje preuzima početkom 2020., u godini kada bi se "brexit zaista mogao i dogoditi", dodao je irski premijer. Britanci izlaze na izbore 12. prosinca, a ako aktualni premijer Boris Johnson pobijedi i osvoji većinu, Varadkar vjeruje da će se "sporazum brzo ratificirati" i da to nije kraj. 

"Tko god postane premijer i formira vladu, rado ćemo sjesti s njima, poslušati ih i raditi s njima", kaže Varadkar i dodao da bez obzira na rezultat izbora može reći Ircima da "neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske".

"Brexit ne završava izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a već samo prelazi u sljedeću fazu. Uslijedit će pregovori o trgovini, sigurnosti i političkom partnerstvu s UK-om", rekao je Vardakar. 

"Očekujemo da se relativno brzo ratificira sporazum o povlačenju i pokrenemo pregovore o budućim odnosima", rekao je Plenković i podsjetio da Michael Barnier u slučaju brexita postaje pregovarač za buduće odnose EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedinjenom Kraljevstvu je odobrena još jedna odgoda brexita do 31. siječnja.

Plenković smatra da je postizanje dogovora o budućim odnosima do kraja sljedeće godine "vrlo ambiciozno", ali ne i nemoguće jer "gdje ima volje, ima i načina".

Premijeri dviju članica Unije razgovarali su još o Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027., europskom proširenju i perspektivi zemalja jugoistočne Europe koje će također biti u fokusu hrvatskog predsjedanja. 

"Europski proračun treba biti prikladan i podržavati dugotrajne uspješne politike poput kohezijske, kao i zajedničku poljoprivrednu politiku koja je vrlo važna za naše ruralne zajednice", naglasio je Varadkar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije