Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEPORI

Plenković i Milanović vode verbalni rat oko Janafa, ali tko je u pravu?

Foto: Pixsell
1/5
23.09.2020.
u 17:12

Danas se oglasio i DORH, vezano uz medijske objave i istupe kojima se dovodi u pitanje pa čak i iznose optužbe na dinamiku i način postupanja u provođenju izvida

Verbalni rat na relaciji predsjednik Milanović premijer Plenković, iniciran aferom Janaf, nastavio se nesmiljenom žestinom i jučer. Nakon što je premijer nedvosmisleno kazao da ga ne zanima što, kada je riječ o istragama, rade USKOK i policija, predsjednik Republike, ispostavilo se, smatra dijametralno suprotno.

– Ovo je ozbiljan skandal, a premijera je netko doveo u nezgodnu situaciju jer ga, sad mi je jasno, nisu obavijestili o tome. Jer, da jesu, nema šanse da bi Kovačevića imenovao na novi mandat. On mora znati neke stvari, u suprotnom u ovoj zemlji nema odgovorne osobe. O tome odlučuje državni odvjetnik, a premijer to mora znati. Neka se premijer ne pravi naivan. To mu nije mogla reći SOA. Ima tko mu je to morao reći. A naročito do veljače, kada su imenovali Dragana Kovačevića – kazao je Milanović.

Curenje informacija

Osim što vrlo uspješno stvaraju komunikacijski šum i visoko podižu prašinu u javnosti, dvojica predsjednika istodobno zbunjuju i građane, pa i predstavnike medija, posve različitim tumačenjem ingerencija premijera kada je riječ o važnim istragama koje se provode nad visokopozicioniranim dužnosnicima, u konkretnom slučaju javnih tvrtki, poput Janafa. Stoga smo se za objašnjenje obratili nekolicini pravnih stručnjaka, no ispostavilo se da ni među njima nema suglasja.

Pitate li prof. dr. Matu Palića s Katedre ustavnih i političkih znanosti osječkog Pravnog fakulteta, ispravan i legalistički pristup ovoj temi zauzeo je – premijer Plenković.

– Zakon o kaznenom postupku je jasan. Istraga nije javna i najviše rangirana osoba koja za nju može znati je ravnatelj policije. Za istrage ne treba znati čak ni ministar policije. Takvo je rješenje primijenjeno u zakonu da bi se smanjio broj ljudi koji znaju detalje o istragama, čime se smanjuje i rizik od curenja informacija – ističe Palić i dodaje da nema razloga da za istragu zna premijer, kojega treba uključiti tek kada slučaj “ispliva” u javnost, nakon što se uhićenje dogodilo.

FOTO: Uhićenje šefa Janafa Dragana Kovačevića

1/4

– Službene osobe dužne su čuvati kao tajnu sve što su radile. To znači čuvati tajnu i od ministra i od premijera – inzistira profesor Mato Palić.

Nedopustive špekulacije

Naposljetku, oglasio se i DORH na čelu sa Zlatom Hrvoj-Šipek vezano uz medijske objave i istupe kojima se dovodi u pitanje, pa čak i iznose optužbe na dinamiku i način postupanja u provođenju izvida te se prozivaju DORH i USKOK za “curenje informacija” iz istraga. Navode da u svakom demokratskom društvu postoji i mora postojati pravo na kritiku, ali da neke kritike, pa čak i omalovažavanje i optužbe na račun DORH-a i USKOK-a kojima svjedočimo posljednjih dana, prelaze razinu prihvatljivu za jedno demokratsko društvo koje poštuje vladavinu prava i trodiobu vlasti.

“Dinamika i način postupanja u provođenju izvida u svakom konkretnom slučaju ovise o do tada prikupljenim dokazima, postupovnim odredbama zakona, o postojanju svih obilježja pojedinih kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret, a koja su propisana Kaznenim zakonom. Do pravomoćne osuđujuće presude kojom se nikome ne povređuje nijedno pravo ne dolazi se špekulacijama i kalkulacijama kakvima svjedočimo posljednjih nekoliko dana”.

Komentara 34

DU
Deleted user
17:21 23.09.2020.

Milanović za vrjeme svog mandata ali baš ništa dobroga nije napravio za narod RH već samo vodi neke tračeve i radi nemire u društvu, neka ostavi gospodina Plenkovića i ovu vladu da rade potrebne stvri za Hrvatske građane, a ovee kriminalne probleme neka rješavaju oni koji su za to zaduženi.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
17:57 23.09.2020.

"Zakon o kaznenom postupku je jasan. Istraga nije javna i najviše rangirana osoba koja za nju može znati je ravnatelj policije" - tako zbori stručnjak za ustavno pravo. A ovako odbjetni koji lešinari na slučajevime "Istina, predsjednik se na trenutkee neprecizno izjašnjava ali je sasvim sigurno da u predmetima od važnosti za Republiku Hrvatsku, ravnatelj policije izvještava ministra, a ministar izvještava svoga šefa, premijera. To je savršeno jasno i tu uopće nema dileme - kaže odvjetnik Miljević." Dakle odvjetnik lešinar koji i sam vjerojatno koristi nezakonite metode dopušta tu mogućnost premijeru i drugima bez obzira na zakon.

CM
Crni_moj
17:45 23.09.2020.

Ne razumijem se u zakon ali po logici stvari bi bilo bolje da visoko pozicionirane osobe ništa ne znaju. Jer što tajni je to uspješnije. A i one same mogu biti umiješane pa eto ti problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije