Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreditini rejting

Plenković: I Fitch potvrđuje da Hrvatska ide u dobrom smjeru i da Vlada provodi reforme

Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
09.06.2019.
u 08:39

Plenkovića posebno ohrabruje što je istaknuto da su ponovno proračunska ostvarenja bolja od planiranih, da se udio javnog duga u BDP-u snažno smanjuje, za tri posto godišnje, te da se ubrzava korištenje sredstava iz europskih fondova.

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu, s BB+ na BBB-, i to s pozitivnim izgledima. U Vladi su iznimno zadovoljni tom odlukom pa navode da je u svom izvješću Fitch istaknuo izuzetne rezultate u provedbi fiskalne politike i ostvarenju još jednog proračunskog viška, i to unatoč isplatama obveza po jamstvima za brodogradilište Uljanik u iznosu od 0,7 posto BDP-a.

Smanjivanje javnog duga

– Agencija Standard&Poor’s u ožujku je, nakon više od šest godina, vratila kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog, a ta odluka agencije Fitch dodatna je potvrda uspješne gospodarske i fiskalne politike Vlade. To potvrđuje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, da je Vlada stabilna i da provodi reforme – izjavio je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da pozdravlja što je agencija Fitch prepoznala rezultate napora Vlade u održavanju makroekonomske stabilnosti, provedbi strukturnih reformi i odgovornom vođenju javnih financija. Plenkovića posebno ohrabruje što je istaknuto da su ponovno proračunska ostvarenja bolja od planiranih, da se udio javnog duga u BDP-u snažno smanjuje, za tri posto godišnje, te da se ubrzava korištenje sredstava iz europskih fondova.

– Svi možemo biti zadovoljni – i Republika Hrvatska i svi njezini građani, poduzetnici, porezni obveznici. Došla je još jedna dobra vijest iz međunarodnih financijskih krugova. Fitch je druga kreditna rejtinška agencija koja je nakon dosta godina vratila hrvatski kreditni rejting u zonu gdje i pripada, u zonu investicijskog kreditnog rejtinga – rekao je ministar financija Zdravko Marić u izjavi novinarima, a prenijela Hina. Izrazio je zadovoljstvo što je u izvješću Fitcha prepoznata i ideja o uvođenju eura, a i dobri makroekonomski pokazatelji.

Trebamo dodatne rezultate

No Marić je napomenuo i da se ne smije zažmiriti na one stvari na koje je Fitch ukazao da bi mogli biti izazovi – pitanje poduzetničke i poslovne klime, pitanje državne i javne uprave gdje su posebno apostrofirana javna poduzeća i korporativno upravljanje u njima, energetski sektor i zdravstvo.

– Ako želimo potpunu održivost javnih financija, a želimo, onda na svim tim poljima moramo postići dodatne rezultate – rekao je Marić koji se nada da Hrvatska više nikad neće pasti u ispodinvesticijsku zonu. 

Komentara 15

NO
Nordik
10:46 09.06.2019.

Trećinu potreba mlijeka, svinjetine, junetine... proizvedemo u HR. Ide nam jako dobro. Crkli bi od gladi da ne uvozimo. Njonjo Japancima ponudio hranu. Da crkneš od smijeha.

DL
dr Luigi
12:27 09.06.2019.

I dalje smo na dnu EU zahvaljujući HDZ-u i SDP-u i njihovim uhljebima to je samo maznje očiju građanima koji osjete na svojoj koži da žive sve gore i gore,no brzo će izbori, pa ako vas podrže ni ne zaslužuju da žive bolje.

DU
Deleted user
12:07 09.06.2019.

Uspješno je rehabilitirao korupciju i dao joj novi zamah i to uz pomoć EU. Kako na visokoj gospodarskoj razini preko grupe Borg, na političkoj krađom referendumskih potpisa tako i na lokalnoj razini preko poticaja koji hdz-hns koruptivnu hobotnicu drže na okupu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije