Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U SCHENGEN

Plenković i EK brzo reagirali na najavu veta, Juncker podržao Hrvatsku

Predsjednik Plenković sastao se Jean-Claudeom Junckerom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.09.2019.
u 21:08

Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je da Hrvatska treba postati punopravnom članicom schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je u četvrtak u Bruxellesu s Junckerom o pristupanju Hrvatske Schengenu, zakonu o razvoju grada Vukovara, pripremama za predsjedanje Vijećem EU-a i proračunu za naredno sedmogodišnje razdoblje.

"Predsjednik Juncker je ponovio poziciju Komisije da Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu", kaže se u priopćenju Komisije objavljenom nakon sastanka.

Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen.

Za ulazak u schengenski prostor bez unutarnje kontrole granica nije dovoljna pozitivna ocjena Europske komisije, koja govori samo o tehničkoj spremnosti. Konačnu odluku donose zemlje članice.

Plenković je izjavio u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će sadašnja Europska komisija do kraja svoga mandata 1. studenoga, kako je to rekao i Juncker u lipnju tijekom posjeta Zagrebu, dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor.

Plenković je dodao da je Odbor za Schengen početkom rujna već konstatirao da je Hrvatska ispunila svih osam cjelina vezanih uz schengensku stečevinu. "Napravili smo brojne iskorake i sada očekujemo da kolegij povjerenika prihvati ono što se govorilo na nižim razinama", rekao je Plenković.

Komentirajući izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Mire Cerara kako je stav Slovenije da u schengenski prostor Hrvatska može ući samo provede arbitražnu presudu o granici Plenković je rekao kako su to "politička pitanja koja će se otvarati na razini Vijeća".

"Ovo je stvar Komisije, stvar tehnike i kriteriji su jednaki za sve, a Hrvatske je ispunila sve kriterije", rekao je Plenković.

U priopćenju Komisije nakon susreta se kaže da su Juncker i Plenković razgovarali i o "mogućim daljnjim mjerama potpore gradu Vukovaru".

Obojica su izrazila želju da se pregovori o proračunu završe što prije, a Juncker je zahvalio Hrvatskoj "na njezinoj konstruktivnoj ulozi u pregovorima".

Ako se pregovori o višegodišnjem financijskom okviru za naredno sedmogodišnje razdoblje (proračunu) ne uspiju okončati do kraja ove godine, na tom će pitanju morati raditi Hrvatska kao predsjedateljica Vijeća EU-a u prvoj polovici sljedeće godine.

Europska komisija je u četvrtak na upit da komentira izjavu slovenskog premijera Marjana Šareca da bi Komisija mogla donijeti političku odluku o spremnosti Hrvatske za pristupanje schengenskom prostoru, poručila da je ona "politički nepristrana".

"Kao što smo i ranije rekli: Europska komisija je politički nepristrana. Sada je slučaj između Hrvatske i Slovenije na Sudu EU-a", poručili su iz Komisije na upit za komentar o Šarecovoj izjavi.

Komentara 42

Avatar GeorgeClooneydrugi
GeorgeClooneydrugi
21:31 26.09.2019.

Ne znaju šta će sa žicom, još je nisu otplatili!!

DU
Deleted user
21:43 26.09.2019.

Na svaki spomen vladavine prava od strane Slovenaca svakog diplomata ili državu treba podsjetiti na njihov pokušaj teške prevare i korupcije u međunarodnom arbitražnom sudskom postupku.

Avatar freen
freen
22:06 26.09.2019.

Hrvatska je izašla iz arbitraže zna se zbog čega ,zbog Slovenaca korumpiranih,neka nam ne prodaju maglu o nekakvim pravima ,prvo moraju srediti sebe pa tek pričati o drugima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije