Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTSKA KRIZA

Plenković na EU summitu otkrio koji je hrvatski cilj

Foto: Reuters
1/6
24.06.2018.
u 17:21

Za Hrvatsku je ključno pitanje što snažnije i kvalitetnije kontrole na granici između Turske i Grčke te Turske i Bugarske, rekao je premijer u Bruxellesu

Postroženje migrantske i azilantske politike u jednoj od zemalja nužno bi se reflektiralo i na sve ostale, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković na ulasku na neformalno okupljanje lidera 16 država članica EU u Bruxellesu, i dodao da je došao na taj skup kako bi “vidio kakva su promišljanja drugih” prije no što se svi zajedno, lideri svih 28 država članica EU, dogovore o zaključcima Europskog vijeća u četvrtak i petak.

Bila je to neobična nedjelja u Bruxellesu: četiri dana prije Europskog vijeća, dakle redovitog summita lidera EU koji na dnevnom redu ima raspravu i odlučivanje i migrantskoj i azilantskoj politici, 16 lidera se okuplja u Europskoj komisiji kako bi raspravljali o tom istom. U zraku miriše na podjele i svađe.

Premda je svima jasno što je glavni razlog ovog neobičnog nedjeljnog okupljanja: spašavanje kancelarke Angele Merkel, čiji bi se stranački blok, a s njime i vladajuća koalicija, mogao raspati pod pritiskom želje bavarske CSU (sestrinske stranke Merkeličina CDU-a) da promijeni politiku i izda zapovjed njemačkim policajcima da vraćaju tražitelje azila koji su već registrirani u drugoj državi članici EU.

1/5

Merkel odbija tu ideju s argumentom da će to stvoriti lančanu reakciju koja će dovesti do kolapsa Schengenske zone, a u tom kontekstu i Plenkovićeva izjava na ulasku na skup - da bi se postroženje u jednoj zemlji nužno reflektiralo i na druge - može zvučati kao podrška kancelarki Merkel, ne predsjedniku CSU-a i ministru Horstu Seehoferu. 

No, za Merkel je bitnije kome će se, njoj ili Seehforeu, javno prikloniti austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji čini se još nije definitivno stao ni na jednu stranu. Iako je, zajedno sa Seehoferom kao tadašnjim premijerom Bavarske, Kurz svojedobno radio na zatvaranju balkanske migrantske rute te s Bavarcima i danas ima prisne odnose, za Austriju su ukupni odnosi s Berlinom važniji nego parcijalni s Muenchenom, pa je Kurz izjavio da bi u slučaju njemačkih kontrole na granici s Austrijom, Austrija uvela kontrole na prijelazu Brenner na granici s Italijom. Što potvrđuje kancelarkin strah i oprez.

U biti, skup u Bruxellesu imao je ambiciju pronaći rješenje, bilateralno ili trilateralno, između Italije, Njemačke i Austrije. Šire, europsko rješenje i dalje se jedino može dogoditi na Europskom vijeću, najranije u četvrtak i petak, a ne na ad-hoc sazvanim neformalnim nedjeljnim popodnevima. 

- Za Hrvatsku je ključno pitanje istočnomediteranske rute, odnosno što snažnije i kvalitetnije kontrole granice između Turske i Grčke te Turske i Bugarske, jer bi se na taj način spriječio daljnji tijek nezakonitih migracija, koji ide preko Makedonije, Albanije, u ovom trenutku i preko BiH prema Hrvatskoj i dalje - rekao je premijer Plenković.

Ponovio je da Hrvatska ima cilj što brže ući u Schengensku zonu bez granica jer bi na taj način ojačala svoju i europsku vanjsku granicu. Hrvatska je spremna preuzeti i svoj dio odgovornosti u zajedničkom europskom rješenju o preseljenju i zbrinjavanju tražitelja azila, ali - proporcionalno.

- Naglašavam proporcionalno, uzimajući u obzir i veličinu zemlje i gospodarske mogućnosti - rekao je Plenković. Drugim riječima, ne previše. 

Foto: Vlada HR

Komentara 77

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
18:51 24.06.2018.

Do sada su kretenoidi u svojim glupavim komentarima nadisli sami sebe. Nadam se da cu vas sutra vidjeti na autobusnom kolodvoru ulazeci u bus za Minhen ili za Beograd. Takvo smece on ljudi netreba Hrvatskoj.

DU
Deleted user
20:30 24.06.2018.

Ajme meni što sve ne natrkeljaste, komentatori! Plenković je otišao u Bruxelles i rekao što misli, a to je da treba spriječiti ulazak migranata još na vanjskim granicama i svaka mu čast. O čemu vi pričate, kakvo sluganstvo? Bravo, Plenki!

BR
brojevi
18:58 24.06.2018.

Od kuda porivi za komentiranjem onoga što se ne razumije! Ne vjerujete valjda da ste veći vjernici od Pape? Plenković jako dobro zna što radi i što su nacionalni interesi RH. Zato ako ikako možete stišajte emocije i dajte prednost razumu i pragmatičnom načinu razmišljanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije