Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA HDZ-A U KOPRIVNICI

Plenković: Hrvatska je po rastu BDP-a u top 10 zemalja Europske unije

OBLJETNICA HDZ-a U KOPRIVNICI
Foto: Robert Mihaljević
1/9
29.02.2020.
u 22:42

Šef HDZ-a kaže kako Hrvatska danas ima više zaposlenih nego prije 30 godina kad je imala čak 700.000 više stanovnika

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu u Koprivnici kako je Hrvatska među top 10 zemalja Europske unije prema rastu BDP-a u prošloj godini.

Plenković je sa suradnicima sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice županijskog HDZ-a te je, među ostalim, komentirao gospodarska kretanja i makroekonomske pokazatelje.

Rast BDP-a od 2,9 posto prošle godine znači da smo u top 10 zemalja Europske unije i praktički duplo jači od prosjeka članica Unije koji iznosi 1,5 posto.

Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, mi smo točno u okvirima onoga što smo sami zacrtali u vlastitim makroekonomskim predviđanjima, naglasio je premijer.

Podsjetio je i kako Hrvatskoj ovih dana na naplatu dolaze obveznice u iznosu od 12,5 milijardi kuna, na koje se plaćala kamata od 6,5 i 6,75 posto.To nas je, u ovih deset posljednjih godina kako je otplaćujemo, stajalo 820 milijuna kuna godišnje.

No, sad ćemo izdati obveznice vrijedne 15 milijardi kuna na domaćem tržištu kapitala za banke, fondove i osiguravajuća društva. I to u tri tranše na pet, 14 i 20 godina. Prvi put u povijesti Hrvatska izdaje obveznicu na 20 godina. Kamate su 0,25 posto, jedan posto i 1,25 posto. Kad to prevedete u godišnji trošak novca, umjesto 820 milijuna plaćat ćemo samo 104 milijuna godišnje.

Svake godine uštedjet ćemo 716 milijuna kuna. A to su vam tri godišnja proračuna ministarstva turizma, otkrio je šef HDZ-a u prepunoj dvorani Domoljuba u Koprivnici. Plenković naglašava i kako Hrvatska danas ima više registriranih zaposlenih nego prije 30 godina kad smo imali 4,7 milijuna stanovnika.

Dakle, imamo 700.000 stanovnika manje, dometnuo je Plenković. Jedan posjetitelj skupa prekinuo ga je tog časa dobacivši kako je to zato jer je 700.000 Hrvata otišlo u Njemačku. Ne, nije ih toliko otišlo sigurno. Da je, već bi me kancelarka Merkel zvala, budite bez brige, odgovorio mu je premijer.

Uoči stranačkoga skupa kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, ministar Tomislav Medved komentirao je izjavu Miroslava Škore kako ne isključuje koaliciju s HDZ-om nakon parlamentarnih izbora.

VIDEO: Obljetnica HDZ-a u Koprivnici

HDZ će pobijediti na tim izborima i nakon toga ćemo razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima. Kao izborni pobjednik, dakle, analizirat ćemo eventualne koalicijske partnere odgovorio je Medved. Osvrnuo se i na ideju nekih članova o osnivanju stranačkih frakcija.

Nikakve frakcije ne dolaze u obzir u HDZ-u. Stranka je jedinstvena, a ovo što se događa ovih dana kod nekih kandidata, moj poziv je neka se usmjere prema svojim programima, ističe Medved.

Na pitanje što misli o izjavi njegova protukandidata Ivana Penave da HDZ nema onoliko članova koliko se prikazuje, Medved kaže da su to neosnovane insinuacije.

Predsjedništvo stranke vrlo jasno je sve komuniciralo u odluci o raspisivanju izbora, pa i broj članstva koji je u skladu s evidencijom koja se vodi u HDZ-u. Dakle, to su neosnovane izjave", zaključuje on.

Ključne riječi

Komentara 11

ST
stefj
01:29 01.03.2020.

10. smo po rastu BDP-a u EU, što znači da 8 ili 9 zemalja s višim BDP-om ima veći rast od nas. A manje od nas rastu one zemlje s puno, puno većim BDP-om od nas, koje ćemo stići nikada... Ne treba zaboraviti niti lošu strukturu BDP-a gdje imamo najveću udio PDV-a u BDP-u, gdje doznake iseljenih čine veći dio od turizma, gdje imamo najviši udio poreza u proizvodnji u EU itd... Umjetno dizanje BDP-a mahnitim zapošljavanjem u javnim strukturama, dizanjem plaća državnim i javnim djelatnicima, ne diže gospodarstvo, već ga dodatno opterećuje. Što se tiče broj zaposlenih i dalj imamo manje zaposlenih u realnom sektoru nego tamo 2008. To što imamo toliku gomilu zaposlenih u javnim strukturama niti malo ne pomaže, niti su te strukture efikasnije... Bolje da imamo rast, nego pad kao s SDP-om, no ovo nije niti približno dovoljno. Ako želimo doseći 90% standarda EU-a i time bar donekle zadržati ljude ovdje, morali bismo rasti 10 godina preko 5%, gdje smo mi od toga. I morali bismo imati zdravi rast gdje pada udio države u gospodarstvu, gdje pada udio poreza u BDP-u, gdje investicije nisu vezane isključivo uz EU fondove. itd... Ovo nije dobro, nije katastrofa ko Milanović, ne definitivno nije dobro. Žalosno je da nema niti jedne opcije koja se čini boljom, zato niti nema neke budućnosti ovdje...

Avatar Dr Evil
Dr Evil
01:34 01.03.2020.

Koliko taj čovjek može srati, prestrašno.

Avatar Dvica
Dvica
14:56 01.03.2020.

Nadam se da ovo ne čitaju naši u Irskoj i Njemačkoj, jer ukoliko saznaju kako Hrvatskoj dobro ide ,čekat će se po dva dana za ulazak u Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije