Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na dva tjedna

Plenković: Od ponedjeljka se obustavlja nastava u Hrvatskoj. Neće raditi ni vrtići ni fakulteti

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.03.2020.
u 11:12

Stožer je danas poručio građanima da nema mjesta panici i da se situacija prati. Pozvali su sve da budu odgovorni, a posebno one koji se nalaze u samoizolaciji da ne izlaze

Dosad je u Hrvatskoj potvrđena ukupno 31 osoba oboljela od koronavirusa. Danas su potvrđena četiri nova slučaja, dvoje u Puli, a dvoje u Zagrebu.

Završio je sastanak Nacionalnog stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima.

"Želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima na naporima u sprečavanju širenja nove epidemije. Hrvatska, Europa i svijet u ratu su protiv virusa, protiv panike. Odgovornost svakog građanina jest bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije. Pozivam vas na odgovornost i slušanje uputa stručnih osoba", kazao je Plenković.

"Nastavljaju se aktivnosti Stožera. Ono što je dobro jest to da su slučajevi generirani dolaskom iz drugih zemalja i da su zadržani na bliskim kontaktima. Dinamika je bitno sporija. Razlog tome jest što smo mjere počeli poduzimati prije dva mjeseca", dodao je Plenković. 

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

"Odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa. Idući tjedan pripremit ćemo mjere. Donosit će se uredbe. Ono što čujemo od zdravstvenih djelatnika, manje je od dva posto slučajeva oboljelih kod mlađih od 20 godina. No, s obzirom na to da je školski sustav bitan, mi ćemo od ponedjeljka obustaviti nastavu na dva tjedna", kazao je premijer.

Škole će raditi, roditelji mogu dovesti djecu

"Nastavnici od ponedjeljka dolaze u školu. Nastava će na dva tjedna biti zaustavljena. Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu", kazao je.

"Želimo apelirati na ljude starije dobi da budu posebno oprezni. Da budu oprezni, da se što manje izlažu", rekao je Plenković. 

"Što se tiče vrtića, isti je režim. Odluku donose jedinice lokalne samouprave. Što se tiče fakulteta, ista je situacija kao s osnovnim i srednjim školama", kazao je Plenković. "Dio obitelji može osigurati čuvanje djece. Škole će raditi za one koji nemaju kamo s djetetom. Roditelji mogu dijete dovesti u školu", kazao je. 

Video:  20 novosti o koronavirusu

Tema: Koronavirus

Ako sumnjate da imate koronavirus, ne idite izravno u bolnicu nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na brojeve u svojoj županiji:

Komentara 73

JU
jutarnji
12:19 13.03.2020.

Mjere treba uskladiti. Mnogi srednjoškolci će vrijeme provoditi u kafićima i šoping centrima. Treba raditi na dizanju svijesti da rad od kuće ili ne odlazak u školu znači da moraš biti doma.

MI
Mia0900
12:19 13.03.2020.

i birceve i shopping centre. jer roditelji neće znati kud bi s dječicom pa će ih stavljat u igraonice a oni će hodat po centrima.

ZC
zorro.cz
11:25 13.03.2020.

pametno. Manje će se izgubiti nego da se svi zaraze. A budimo iskreni... roditelji koji rade s djecom i dalje će raditi, a oni koji ne rade, nikada ni neće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije