Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE

Plenković: Hrvatska će dati doprinos raspravi kako zajednički odgovoriti na globalne izazove

Zagreb: Andrej Plenković održao konferenciju za medije
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
11.03.2021.
u 17:29

U ime Komisije u izvršnom odboru bit će Hrvatica, potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica

Hrvatska je spremna dati doprinos radu Konferencije o budućnosti Europe, u kojoj će u ime Komisije jednu od vodećih uloga imati potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska će na domaćoj sceni i kroz angažman svojih predstavnika dati doprinos raspravi o tome kako zajednički odgovoriti na globalne izazove i kako ova Konferencija može poboljšati odgovore Europske unije i njezinih institucija na očekivanja građana i na brojna pitanja u svijetu koja su danas bitno drukčija nego što su bila prije covida-19”, rekao je Plenković nakon razgovora s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Čelnici triju institucija EU-a potpisali su u srijedu u Bruxellesu zajedničku deklaraciju o Konferenciji o budućnosti Europe, koja je zamišljena kao javni forum u kojem će građani u sljedećih godinu dana moći reći kakvu Europsku uniju žele.

Konferencija bi trebala biti otvorena 9. svibnja na Dan Europe. Trebala je početi još 9. svibnja prošle godine, ali je sve moralo biti odgođeno, jednim dijelom zbog pandemije koronavirusa, ali ponajviše zato što se čelnici europskih institucija nisu mogli dogovoriti tko će predsjedavati Konferencijom.

Konferencijom će predsjedavati tročlano predsjedništvo, u kojem će biti predsjednica Komisije, predsjednik Parlamenta i premijer zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a.

Osim kolektivnog predsjedništva, postojat će izvršni odbor koji će biti zadužen za organizaciju i nadzor rada Konferencije. U izvršnom odboru po tri člana će imati svaka od tri glavne institucije EU-a, a predstavnici nacionalnih parlamenta imat će status promatrača. U ime Komisije u izvršnom odboru bit će Hrvatica, potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica.

Sassoli je rekao da bi rezultat Konferencije trebao biti bolje funkcioniranje Unije koja bi trebala “dobiti nove kompetencije”.

Osim o Konferenciji o budućnosti Europe, Sassoli i Plenković razgovarali su o problema s cjepivima u EU-u, europskoj perspektivi zapadnog Balkana, o hrvatskim naporima na ulasku u šengenski prostor i eurozonu.

Plenković je rekao da Hrvatska podržava približavanje zemalja jugoistoka Europe EU-u te da poseban interes ima za Bosnu i Hercegovinu, zemlju s kojom ima najdulju granicu i u kojoj žive Hrvati, kao najmalobrojniji konstitutivni narod.

“Postoje snažne poveznice, imamo prijateljske odnose i pritom vodimo računa o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, osobito Hrvata, koji su najmalobrojniji konstitutivni narod. Na tom tragu želimo da svi zajedno idu prema EU-u”, rekao je Plenković.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 21

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
17:39 11.03.2021.

Ne znaš odgovoriti ni na lokalne, a odgovarao bi na globalne. Idi slaži LEGO kockice.

DU
Deleted user
18:29 11.03.2021.

EU: bespotrebna organizacija. Konferencija je samo skuža za još i još birokracije. Koliko vrijedi EU, vidimo u zadnjih godinu dana. Dobra kad je dobro. Sad, kad je loše, nema je nigdje.

ST
stefj
18:29 11.03.2021.

Mislim da su glavna pitanja za tu birokratsku elitu zašto EU jedina nije proizvela cjepivo za Covid, zašto ne sudjeluje u svemirskoj utrci, zašto već desetljećima nije iznjedrila niti jednog tehnološkog lidera, zašto je nula na međunarodnom planu, ne može utjecati na apsolutno ništa u svijetu, itd. itd... Uostalom, zašto ima negativnu migraciju znanstvenika i visokoobrazovanih, gdje godišnje 2-3% više takvih iz EU-a ode u SAD nego obrnuto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije