Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovnik forum

Ivica Dačić: EU se neće raspasti dok mi ne uđemo, a to neće biti brzo

Dubrovnik forum, Ivica Dačić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
01.07.2017.
u 14:01

EU je suočen s velikim pojasom nestabilnosti u susjedstvu, u Africi, na Bliskom istoku i Srednjoj Aziji, a današnje su prijetnje puno izraženije u odnosu na one otprije deset godina s obzirom na migracije, terorizam, hibridni rat, radikalizaciju, rekao je u uvodnom govoru Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je dvanaesti po redu Dubrovnik forum, tradicionalnu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi“ koji se održava upravo na četvrtu obljetnicu hrvatskog članstva u EU, te dan nakon samita šefova država i ministara Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Glavne teme su sigurnosna pitanja, gospodarska suradnja i kulturna i međureligijska suradnja među državama. 

 

- Zadovoljstvo mi je govoriti o sigurnosti kada smo ovoga tjedna u Hrvatskom saboru raspravili Strategiju nacionalne sigurnosti. Donosimo novu strategiju, u svjetlu novih sigurnosnih ugroza. Taj okvir daje nam instrument djelovanja svih institucija – Oružanih snaga, policije, obavještajnih agencija, diplomatskog djelovanja. Danas je EU suočena s porastom nestabilnosti u svom susjedstvu. Naša politika je politika proširenja i uspostavljanje ugovornih odnosa sa zemljama u okruženju – rekao je Plenković. Govorio je i o novim ugrozama, ratnim žarištima, izbjegličkoj krizi, terorizmu i ekstremizmu zbog kojih je nužna tješnja suradnja.

- U Jugoistočnoj Europi imamo problem stranih boraca koji su ratovali na Bliskom istoku, vratili se i latentna su opasnost. Važna je suradnja obavještajnih mreža – rekao je Plenković. Iznio je zadovoljstvo što se pitanje izbjeglica u posljednjih godinu dana riješava. 

- Mjere koje poduzimamo na vanjskim granicama je da imamo kontrolu ulazaka na teritorij EU što treba provoditi bez ugroze prometa – rekao je Plenković.

Naglasio je kako se Hrvatska zalaže za  proširenje EU-a i da naši susjedi zaslužuju brži tempo, a nastojimo to kompenzirati zbližavanjima na energetskim i infrastrukturnim projektima. 

- Hrvatska će biti jedna od predvodnica zemalja koja će ocrtavati prednosti europskog proširenja, rekao je Plenković.

Predsjednik Sabora Goran Jandroković rekao je kako se Hrvatska snažno zalaže za to da politika proširenja ima važno mjesto u europskoj strategiji i nastavlja čvrsto podupirati i promicati dalje proširenje, vrednujući individualna postignuća. 

Za istim su stolom sjedili Đorge Ivanov, predsjednik Makedonije, Filip Vujanović, Crne Gore, Hashim Thaçi, predsjednik Kosova i Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova. Svi su govorili o važnosti integracija zbog rješavanja sigurnosnih pitanja, izbjegličkoj krizi te nužnosti zbližavanja izgradnjom autocesta i željezničkih pruga. Vujanović je naglasio kako je na Balkanu smanjen entuzijazam za članstvo u EU, a Tači je apostrofirao opasnost od porasta nacionalizama.

-Teško danas možemo riješiti globalne probleme, porast terorizma i izbjegličku krizu. Suradnja naših sigurnosnih službi je nužna za stabilnost, a toga nema bez povjerenja – rekao je Dačić. 

-Vučić i ja želimo u odnosima s Hrvatskom gledati u budućnost i rješavati otvorena pitanja iz prošlosti – poručio je Dačić.

-Mi imamo osjećaj sramote jer smo na Balkanu, kao da sde nekome stalno pravdamo. Od nas se ne očekuje da se dogovorimo već da smo divljaci koje će EU usmjeravati. Hoćemo li ostaviti takvu sliku ovisi o nama. EU je najpopularnija baš na Balkanu i neće se raspasti prije nego što mi u nju uđemo. Pošto to neće biti brzo, dakle opstat će i dalje – rekao je Dačić i dodao kako je sve govornike razumio bez prevoditelja, osim Hašima, a i ostali su razumjeli njega i zapitao zašto se izbjegava termin Balkan.

- Andrej i Goran govore u jugoistočnoj Europi, ne možemo mi pobjeći nigdje. Tu smo gdje smo i mnogo smo bolji od onoga što drugi misle o nama – poručio je Dačić i dodao ni Srbija kao ni ostale zemlje, ne želi neku novu Jugoslaviju.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova moderirao je okrugli stol na temu Mir sigurnost i stabilnost, Martina Dalić, ministrica gospodarstva Razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju, a Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih poslova o interkulturalnom dijalogu, obrazovanju i mladeži.

Komentara 31

Avatar cera
cera
14:19 01.07.2017.

Jeli Dačić zapjevo?

DU
Deleted user
13:31 01.07.2017.

nestaje stanovnistvo ide bjezi uprema zapseg adu slavonija pusta oni po zagrebu strancare agrokor pred stecajem dug bivseg diva preko 50 milijardi kuna trabunjaju o jugoistoku europe a radi se balkanskim zemljama kojima ni Svevisnji ne moze pomoci ni urediti ih a plenki i njonjo trabunjaju sto su im rekli briselske mutikase i mutivode a poklonili su sloveniji more vise nego sto su ga imali

ME
medved12
12:33 01.07.2017.

to je bitno a ko je.. savudriju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije