Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O NAPADU KRAJ KNINA

Plenković: 'Bilo je još slučajeva, ali ne možemo to ocijeniti kao širi problem'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.08.2019.
u 19:40

Bilo je još nekih slučajeva u proteklo vrijeme, ali ne možemo ocijeniti da je to kontinuirani problem. Trudimo se da kao Vlada zaštitimo i Hrvate i manjine, kazao je premijer.

Premijer Andrej Plenković u više se navrata danas osvrnuo na napad u Uzdolju kod Knina. Između ostalog je u intervjuu osudio taj čin i izrazio želju da policija upregne snage te čim prije uhvati odgovorne počinitelje. Osvrnuo se i na brodogradnju, zahtjevu sindikata za povećanje plaća i aktualnu političku situaciju.

- Oštro osuđujem ovaj napad, to je krajnje neprihvatljivo. Očekujem od policije da ih se identificira, uhiti i da im se sudi. Vjerujem da  većina građana želi normalan suživot i međusobno poštovanje- rekao je Plenković u intervjuu za Dnevnik HRT-a.

Na upit novinara o ranijim izjavama kako društvena klima nije razlog napada, ponovno je kazao da smatra da se radi o izoliranom slučaju.

- Bilo je još nekih slučajeva u proteklo vrijeme, ali ne možemo ocijeniti da je to kontinuirani problem. Trudimo se da kao Vlada zaštitimo i Hrvate i manjine- kazao je premijer.

Osim toga, osvrnuo se i na današnje odluke o izdavanju jamstva za pokrivanje dugova brodogradilišta 3. maja. Ministar Horvat po je predložio Vladi izdavanje kreditnih jamstva od strane države u iznosu do 150 milijuna kuna za deblokiranje računa te za dovršavanje radova koji su u završnoj fazi. Odluka je bila jednoglasno prihvaćena.

- Danas smo donijeli odluku da izdajemo jamstvo za ponovno pokretanje proizvodnje 3. maja. Cilj je dovršiti započetu novogradnje. Novac koji bi se angažirao bi bio vraćen državi kada bi se brodovi napravili i prodali- komentirao je Plenković. Dodaje kako rade na tome da pronađu novog strateškog partnera te se ne brine da će ovo jamstvo poremetiti situaciju u državi.

- Idemo za tim da pronađemo i novog strateškog partnera za daljnji rad brodogradilišta. Unatoč ranijim jamstvima, uspjeli smo ostvariti svoj proračun, tako ćemo i u ovom slučaju. Želimo da naša brodogradilišta funkcioniraju na tržišnim osnovama- kazao je premijer Plenković.

Za povećanje plaća u zdravstvenom sektoru kaže da će nastojati pronaći zajednički dogovor na temelju financijske održivosti.

- U zdravstvenom sektoru radilo se o dodacima, važno je to naglasiti. Važno je da ljudi razumiju da prosječna plaća i mirovine rastu. 
Razgovore sa sindikatima vodit ćemo na temelju financijske održivosti- rekao je Plenković.

VIDEO Vlasnik kafića u kojem se dogodio napad

Komentara 12

CR
creedence1954
20:15 22.08.2019.

Cetiri godine su oni slozno ubijali, palili, pljackali u ovoj zemlji koju ne vole, pa cemu se zgrazati nad incidentom?

MA
Maro
19:56 22.08.2019.

Iskreno nikad mi nije jasno kako netko tko živi u Hrvatskoj i to mu je domovina u kojoj gradi život navija za sportski klub glavnog grada neke druge države koja mu je ocito u srcu prema vidjenim. Ne kuzim zasto se muče ovdje umjesto da žive u zemlji gdje ih srce vuče ALI s druge strane ne kuzim bilo koga tko na temelju mržnje prema drugoj naciji, Rasi ili uvjerenju upada u mjesto gdje su žena j djeca pri tome i vrši makar verbalnu a kamoli fizičku agresiju. Svatko tko pokazuje mržnju bolesna je osoba i sve druge bi trebalo biti sram da to rade u ime nas ostalih gradjana Hrvatske...tko mrzi nesto ili nekoga treba doktora psihijatra a mozda i biti hospitaliziran dugotrajno ....a ovi kojima srce kuca za drugu zemlju i klubove druge zemlje treba pitati zato ne odu tamo gdje bi im bilo ljepše ..pate se ovdje bezveze....

MA
mare100
20:02 22.08.2019.

Ok desilo se što se desilo.za svaku osudu.,ali ne trebate nas bombardirati svaki pola sata novim naslovima.Covjek bi reko kiša mrtvi glava.Brate mili svi koji daju izjave i pričaju o strahotama koje su proživili ni jedne ogrebotine ni masnice na njima.Ovoliko tekstova na dnevnoj bazi nije bilo ni kad je pao Vukovar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije