Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'VJERUJEM U RAZBORITOST BIRAČA'

Plenković: Tuđman nije stavio HDZ na krajnju desnicu

Andrej Plenković
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/24
01.08.2019.
u 13:37

Premijer Plenković osvrnuo se na odgodu stečaja 3. maja, Dan pobjede, dizanje plaća u zdravstvu...

Nakon sjednice Vlade, na kojoj je donesena odluka o uključivanju u proces deblokade 3. maja i odabira banke Lazard kao investicijskog partnera u kupnji dionica MOL-a u INA-i, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti.

Komentirao je nedavni događaj gdje ga je na Korčuli dočekao prosvjednik s natpisom 'ćaća'.

– Taj gospodin objasnio je svoj cilj i nije mi ugodno da mi se lijepi etiketa korupcije – kazao je Plenković.

Plenković je ponovio kako podržava sadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović te kako će ona objaviti kandidaturu nakon 5. kolovoza. Osvrnuo se i na unutarstranačku kandidaturu.

– Ja sam želio vratiti HDZ tamo gdje treba biti, a to je desni centar, gdje ga ostavio predsjednik Tuđman. On ga nije stavio na krajnju desnicu. Ono što se kroz tri godine želi nabaciti na moje ime i HDZ jedna je velika laž – kazao je premijer.

Premijer Plenković istaknuo je kako je potvrđeno da će Vlada obilježiti Dan pobjede u Kninu.

– Pripreme za Dan pobjede idu jako dobro, u koordinaciji ministarstava. Mi izrazito držimo do digniteta hrvatskih policijskih i vojnih službenika. Cijela Vlada bit će u Kninu i tako šaljemo jasnu poruku da držimo do ovako važnih događaja koji su pomogli izgraditi Hrvatsku kakvu imamo danas – rekao je premijer.

– Mislim da je to dobar primjer kako ono što stoji u javnosti može izazvati ishitrene reakcije. Hrvatska je prema BIH uvijek dobronamjerna i respektabilna. Vodimo posebnu brigu o Hrvatima u BiH. Projektima ih nastojimo zadržati. Smatram da su čelnici imali vrlo snaže izjave i kritike. Poručujem im da reteriraju da se smanje tenzije u eteru. Mi podržavamo napore BiH koji teže napretku i to smo više puta dokazali. Većeg zagovornika BiH od Hrvatske nema. Podržavamo predsjednicu u njenim stavovima – kazao je Plenković.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Osvrnuo se i na odgodu stečaja 3. maja kazujući kako je najbolja strategija u tri koraka koju su osmislili.

– U prvoj fazi ćemo se fokusirati na to da deblokiramo račun 3. maja. U drugoj fazi namjera je da 3. maj nastavi s radom, ali da država nema nikakvih dodatnih troškova. O tome smo razgovarali s čelnicima Europske unije. Treća je povezivanje sa strateškim partnerima. Da su prijašnje metode dobro funkcionirale, ne bismo bili u situaciji u kojoj smo danas. To je najbolji način – objasnio je Plenković.

Na upit novinarke zašto nema u državnoj blagajni novca za dizanje plaća u zdravstvu, premijer navodi kako treba uzeti u obzir širi kontekst.

– Milanovićeva vlada zadužila je sve nas za 71 milijardu kuna. Nije mi jasno kako se netko kandidira nakon toga. Treba podsjetiti ljude na to. Mi smo u samo tri godine digli plaće, a oni su nas zadužili – rekao je premijer.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Svi ugovori imaju rokove i prošlost pa se treba ponovno pregovarati. Mi bismo htjeli imati smireniji i staloženiji pristup da znamo kako dogovor s jednima utječe na ostale. Ispunili smo svoje predizborno obećanje i smanjili stopu PDV-a. Podsjećam, Hrvatska je imala jednu od najviših stopa PDV-a u Europi – kazao je premijer.

 

Komentara 88

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:34 01.08.2019.

Tako je, po SDPejcima treba samo istinom, svaki dan a ne jednom u godini. Njihove dugove otplacivat ce generacije a oni uvijek "drz lopova !!

LI
Lisnjak
13:51 01.08.2019.

pokojnu yu mozes ozivit samo onda kad unistis hrvatsku. milanovic je od samog starta sasvim otvoreno radio na tome i postigao vidljiv uspjeh...uostalom, vlast je u hrvatskoj cesto puta radila protiv interesa naroda...

Avatar Narod
Narod
13:59 01.08.2019.

Kad pogledam "argumentiranu obranu levih lazljivaca , pucam od smjeha:)) Njihovu desnu ruku ni ne spominjem, bez tri osnovne.)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije