Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAKRIZA

Plenković: Bernardićeva izjava je promašena

06.04.2020.
u 20:11

„To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom”, odgovorio je Plenković

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je hrvatska vlada među prvima prepoznala prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini te je ocijenio da je izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića promašena.

„To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom”, odgovorio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a upitan za komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da vlada nije reagirala na vrijeme vezano uz epidemiju koronavirusom.

Istaknuo je i kako su sve reakcije koje su poduzeli - s aspekta zdravstvene sigurnosti građana, restriktivnih mjera koje su poduzete, ekonomskog paketa i sl, rezultirale činjenicom da pod kontrolom imamo brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti. Naglasio je i da je ekonomski paket mjera odgovorio svim očekivanjima hrvatskih radnika i hrvatskog gospodarstva.

Plenković je rekao i da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću dao nalog da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i plaćena će im biti sva davanja koja država preuzima na sebe. Isto se odnosi i na mjeru koja se odnosi na ona društva gdje su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji. „Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka”, rekao je premijer.

Forsiranje konflikta privatnog i javnog sektora je lažno

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i „forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora” rekavši kako su sve mjere koje poduzimaju u interesu hrvatskih građana bez obzira gdje oni radili.

„Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne”, poručio je Plenković umirovljenicima. Vezano uz ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima da bi vidjeli kako mogu ići dalje obzirom na fiskalne okvire kakve imaju.

Naveo je kako rade na iznalaženju potrebnih sredstava - što na domaćem financijskom tržištu, europskim financijskim institucijama i kroz europska sredstva.  „Radimo na cjelovitom pristupu i to koristeći kapital koji imamo s snažnim međunarodnim i europskim položajem Hrvatske”, kazao je.

Vezano uz plaćanje režija rekao je kako po tom pitanju ima određenih pomaka s zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su i s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana najviše što je moguće, poručio je.

Plenković je izvijestio i da je Predsjedništvo HDZ-a podržalo sve aktivnosti koje je poduzela vlada i parlamentarna većina poduzela kada je riječ o suzbijanju epidemije koronavirusa, aktivnostima poduzetim nakon potresa u Zagrebu, o svim poduzetim mjerama na ekonomskom i socijalnom planu i sl.

Komentara 5

AB
abokatstir
22:32 06.04.2020.

Bero je promašen u svakom smislu, tu nema pomoći ni psihijatrija. Ako je predsjednik partije to dovoljno govori i slici i prilici te partije.

MK
mkinkognito
22:15 06.04.2020.

Možda se Bernardić već uživio u umišljenu ulogu predsjednika vlade pa misli kao je moralo biti mjesta i za njega na tim pripremnim sastancima. Možda mu je žao jer nije mogao minirati planove raspoređivanja resursa po graničnim prijelazima i među bolnicama. Možda se ljuti što je zbog neznanja sipao glupe izjave a za 8. Ožjak djelio karanfile i poljupce iako je znao kakva je panika u kini i na upozorenja za prenos virusa kontaktom i gripa i corona. Zaista je jadan, sad ulaže zakon koji bi možda bio i dobar ali bi izložio Hrcatsku sudovanju na sudovima izvan Hrvatske pa kad bi ih Hrvatska izgubila kroz nekoliko godina opet bi pljuvao po HDZ-u i koalicijijer su donjeli akav zakon, nevažno što ga je on predložio. Nije mu još jasno kako SDP glasači neće poduprijeti listu na kojoj je on na visokoj poziciji jer ga ne žele za mandatara. Bauk mu može svirat partizanske pjesme na klaviru to je sve što će dobit "lijepog" za svoje uši. Iam i drugih ideja što bi trebao dobit za uši.

DU
Deleted user
10:13 07.04.2020.

Bernardić vidi da je gotov pa onda stalno nastoji biti u javnosti i svak dan prozivati i lupetati gluposti, umišljati si da je netko važan i bitan - nema njemu pomoći ni od psihijatra - njemu je mjesto uz Pernara isti su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije