Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
igra na sve ili ništa

Najbliži suradnici Plenkovića nagovaraju da dopusti glasanje po savjesti

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/19
20.03.2018.
u 23:45

SDP od podrške ratifikaciji odvraća izjava “Istanbulska konvencija je u skladu s hrvatskim Ustavom i ne sadrži rodnu ideologiju” koju bi Vlada predložila u zakon

Predsjedništvo HDZ-a sa 19 glasova za i 6 protiv izglasalo je da se nastavi proces ratifikacije Istanbulske konvencije, koja će u četvrtak biti na Vladi zajedno s interpretativnom izjavom koja će biti dio zakona o ratifikaciji te konvencije. Očekivano, protiv su bili Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, Ivana Maletić, potpredsjednica, Davor Ivo Stier i Miro Kovač, politički i međunarodni tajnik stranke te članovi Predsjedništva Darko Milinović i Anton Kliman.

Na Predsjedništvu nije bio Damir Jelić, koji se zadnji put izjasnio protiv ratifikacije, ali ni ministar Goran Marić iz čijeg se izlaganja zadnji put isto naslućivalo da joj nije sklon. Moguće je da su izbjegli izjasniti se protiv.

Prvi put bez Nacionalnog vijeća

Iako je Andrej Plenković dobio veliku većinu glasova, ovo je rijedak ako ne i jedini slučaj da neki šef HDZ-a u pojedinoj odluci protiv sebe ima četvrtinu Predsjedništva. Plenković na Vladi ne bi trebao imati problema s usvajanjem Konvencije jer nitko se od ministara koji su i članovi Predsjedništva nije izjasnio protiv (ministar Krstičević rekao je da mu je Konvencija prihvatljiva uz predočenu interpretativnu izjavu, a zamjerke više nije imao ni ministar Tolušić). No u Saboru će situacija po Plenkovića ipak biti nepovoljnija jer četvero od šestero članova Predsjedništva koji su protiv ujedno su i zastupnici, a njima treba pribrojiti i Miroslava Tuđmana, Petra Škorića, možda Antu Babića, Mariju Jelkovac, Ivana Ćelića...otprilike 8-10 zastupnika. Naravno, ne treba zanemariti da bi se netko od njih mogao i predomisliti.

Zato što Konvenciju smatraju svjetonazorskim pitanjem, i Stier i Kovač na Predsjedništvu su ponovo predložili da zastupnici HDZ-a glasaju po savjesti. Plenković je tu ideju više puta odbacio i sinoć je taj prijedlog ostao bez odgovora. Ali Večernji list saznaje da vrlo utjecajni ljudi iz Plenkovićeva uskog kruga kao i njegovi savjetnici, među njima i Vladimir Šeks, vrlo aktivno razmišljaju i Plenkoviću sugeriraju da dopusti (premda ga oni koji su protiv to neće ni pitati) glasanje po savjesti. Odluku o tome Plenković zasad nije donio. Ovo je Predsjedništvo bilo valjda prvo u Plenkovićevu mandatu koje je sazvano bez proširenog sastava Nacionalnog vijeća, a sada je šef HDZ-a i donekle promijenio retoriku pa one koji imaju suprotno mišljenje o Konvenciji nije prozivao onima kojima je cilj srušiti Vladu.

Pogledajte i raspravu Ilčića i Richembergha o Istanbulskoj konvenciji:

Plenković smatra i da će velika većina saborskih zastupnika HDZ-a glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Upitan znači li to da nisu na istoj strani kao i Katolička crkva koja se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, rekao je da su na istoj strani.

"Mi smo apsolutno na istoj strani. Po mom dubokom uvjerenju ratifikacija ove konvencije neće ni u kom slučaju u pravni poredak RH nametati obveze koje bi bile u suprotnosti s vrijednostima HDZ-a", izjavio je Plenković. Snažne pritiske konzervativnih udruga potpomognutih Crkvom, ali i dijela HDZ-ovih zastupnika i stranačkih dužnosnika koji od premijera traže odustajanje od ratifikacije Istanbulske konvencije, neočekivano je jučer ojačao SDP. Iz te su stranke najavili da neće podržati zakon o ratifikaciji bude li sadržavao “bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju”. Time su, očito, ciljali na interpretativnu izjavu uz Konvenciju kojom je Plenković naumio otkloniti bojazan od rodne ideologije s konstatacijom da Konvencija ne sadrži rodnu ideologiju i da je u skladu s Ustavom.

U Plenkovićevu timu računali su da predviđena formulacija neće iziritirati oporbu, budući da stranke koje podupiru Istanbulsku tvrde ne samo da u njoj nema rodne ideologije nego da rodna ideologija uopće ne postoji. Tim je čudnija najava SDP-a da Konvenciju, za koju se javno toliko zauzimao, neće podržati zbog puke konstatacije da u njoj nema rodne ideologije, što sve vrijeme i sam tvrdi. A glasovi oporbe Plenkoviću su vrlo važni zbog 8-10 zastupnika HDZ-a koji joj se protive.

Bez bjanko podrške

– Volio bih da oporba bude toliko bezobrazna i bahata pa da se usudi ne glasati o Konvenciji, to bi govorilo da je cijeli ovaj pokušaj bio politikantstvo – poručio je Plenković. Unatoč otporu SDP-a, premijer ne namjerava odustati ni od izjave uz Konvenciju, koja mu je važna za smirivanje tenzija u vlastitoj stranci i među biračima. Uz SDP, bjanko podršku za ratifikaciju Istanbulske ne daje ni HSS, a GLAS će, s druge strane, podržati Konvenciju, bez obzira na najavljenu izjavu.

Pogledajte i prosvjed zbog Istanbulske konvencije:

 

1/22

Komentara 256

DU
Deleted user
20:32 20.03.2018.

STOP protuprirodnoj i antiustavnoj istambulskoj konvenciji!

I1
ing-12345
20:40 20.03.2018.

Svi trebamo doći na prosvjed ispred HDZ-a u subotu 24.03.2018. u 11 sati na Trg žrtava fašizma u Zagrebu

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
20:35 20.03.2018.

sve će biti bolje kad vi odete..... i sa sobom povedite hns...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije