Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno oružje tajnovito nestalo i unatoč potragama nikad nije nađeno

Plave dubine skrivaju čak 92 izgubljene nuklearne bombe

Bomba
15.11.2009.
u 20:49

Bombe su u incidentima namjerno izbacivane iz zrakoplova prije pada ili prisilna slijetanja.

U Pentagonu ih nazivaju “slomljenim strijelama”, a ima ih najmanje 11 i nisu nimalo bezopasne. Dapače, riječ je o nuklearnim bombama koje su izgubljene u incidentima i nikada, usprkos opsežnim potragama, nisu pronađene.

Neke na crnom tržištu

Dodaju li se tome četiri potonule sovjetske nuklearne podmornice, do zuba naoružane torpedima i raketama s nuklearnim glavama, broj nestalih atomskih bomba penje se na 92 razasute na morskom dnu na petnaest lokacija diljem svijeta.

Neke leže na velikoj dubini pa ih je nemoguće vaditi, no ima i primjeraka za koje se sumnja da ih je netko potajno pronašao i izvadio i da su završili na crnom tržištu. Jedna je od najmisterioznijih priča o nestanku nuklearne bombe ona iz 1958., kada se američki bombarder B-57 sudario s lovcem bombarderom.

Pilot teško oštećena bombardera ispustio je hidrogensku bombu prije prisilna slijetanja. Termonuklearno oružje palo je na pješčano dno nedaleko od ušća rijeke Savannah u Georgiji. Šest tjedana trajala je potraga za bombom koja je trebala sravniti Moskvu sa zemljom, no do danas ona nije pronađena.

Procjenjuje se da je danas ta hidrogenska bomba, koju su zvali “majkom svih bombi”, zakopana ispod najmanje pet metara pijeska, da slana voda nagriza njezin oklop i da plutonij s vremenom dobiva na snazi.

Deset godina poslije nezgodu je iznad španjolske obale doživio američki bombarder s četiri hidrogenske bombe, a dvije godine potom bombarder se zapalio iznad Grenlanda i pao – detonirale su sve četiri hidrogenske bombe, a u oba slučaja radioaktivno onečišćenje bilo je golemo i pogubno.

U svim incidentima bombe su namjerno izbacivane iz aviona prije pada ili prisilna slijetanja, a jednom nuklearna se bomba u Pacifik skotrljala s palube američkoga nosača zrakoplova Ticonderoga.

U rukama terorista?

Osamstotinjak kilometara jugozapadno od Azorskih otoka potonuo je američki ratni brod s neidentificiranom količinom nuklearnih projektila.

Jedna relativno svježa priča sa “slomljenim strijelama” još golica radoznalost mnogih. Za prvoga Zaljevskog rata 1991., točnije 3. veljače, iznad Bagdada kružio je bombarder B-52G s tri projekila s nuklearnim glavama.

U trenutku kada je trebao napuniti gorivo u zraku, elektronika se u zrakoplovu pokvarila, a on je izgubio uređaje za navigaciju. Piloti su projektile ispustili u more kod Somalije, a oni su navodno pali u plitku vodu uz somalsku obalu, odakle ih je netko izvadio tri mjeseca kasnije i stavio na crno tržište. Amerikanci su bez uspjeha tragali za bombama u kojima je bilo oko 250 kg urana.

Do danas se ne zna gdje je taj uran završio, no postoji nategnuta teorija da je krijumčarskim kanalima dospio u Iran kojemu je poslužio za početak nuklearnog programa. No postoji mogućnost i da je završio u rukama terorista. Slično se dogodilo i s dijelom nuklearnih bombi u kaotičnim godinama nakon rspada Sovjetskog saveza.

Komentara 8

DU
Deleted user
22:50 15.11.2009.

ništa novoga, naravno da će ta radijacija djelovati na brojne mutacije u moru, ako već nisu počele počet će!!!! Možda doživimo i jednu Godzilu ili Toblerona!!!

Avatar punkufer
punkufer
09:59 16.11.2009.

Hidrogenske bombe su detonirale? Kakve su to gluposti? Nisu detonirale već su se raspale i iz njih je procurio radioaktivni sadržaj. To nije isto što i detonacija. Ovo za izgubljene bombe uz obalu Somalije koje je netko izvadio je najobičnija izmišljotina. Večernji list ne bi trebao objavljivati članke napisane na nivou 24sata.

OB
-obrisani-
21:25 15.11.2009.

Sotonisti na djelu....... radijacijom su zagadili citav svijet.....svako zivo bice na svijetu je danas radioaktivno ....Nije niti cudo da je omjer raka prije 150 godina bio 8000:1 a danas je 2:1.......A uvjeravaju nas kako napredujemo ,ha,ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije