Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSPARENTNOST

Platforma koja je spojila građane i vlast: Aktivno sudjelovanje građana u donošenju odluka

Digitalizacija Hrvatske
Foto: Shutterstock
1/4
30.03.2021.
u 08:45

Platforma Otvoreno prva je web platforma koja građanima pruža otvoren uvid u funkcioniranje županije, grada ili općine. Sve je dostupno na jednom mjestu uz pomoć samo jednog klika.

Digitalizacija Hrvatske proces je koji vodi Hrvatsku prema potpunom napretku života i poslovanja. Jedan od najboljih primjera je jedinstvena Platforma Otvoreno. To je jednostavna platforma koja je uspjela spojiti javnu upravu i građane. Uz pomoć platforme, građani iz udobnosti doma mogu provjeriti kako funkcionira njihova županija, grad ili općina, pa i sudjelovati u procesu donošenja odluka. Zanimljivo je da Platforma Otvoreno omogućuje građanima da interaktivno, putem aplikacije, prate svoje predmete u tijeku njihove obrade kroz gradske službe, te mogu predati svoje važne obrasce potpuno online. Komplicirana javna uprava i njezino funkcioniranje, ukratko, odlaze u zaborav. Platforma omogućava ono što joj i sam naziv govori: otvoreno, transparentno i nikad jednostavnije komuniciranje s javnom upravom.

Funkcionalnosti nove platforme kompletno poslovanje podižu na višu razinu

Važnost Platforme Otvoreno najbolje se može shvatiti kroz iskustva korisnika. Zato smo za iskustva pitali gradonačelnike Bjelovara i Svete Nedelje koji su nam objasnili kako im se funkcioniranje promijenilo nakon uvođenja ovog noviteta.

„Javnosti je dobro poznato kako se već dulje vrijeme u Gradu Bjelovaru snažno zalažemo za transparentno trošenje javnog novca. Bitno nam je da Grad Bjelovar komunicira sa svojim građanima otvoreno i transparentno, prateći njihove želje i potrebe. Što više informacija, digitalnih usluga i servisa dajemo građanima na raspolaganje, to su i oni aktivniji, jača njihovo povjerenje prema Gradskoj upravi i povećava se razina zadovoljstva“, komentirao je Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara. Ovom su platformom, tvrdi, htjeli staviti fokus na svoje građane.

„Ponosni smo što Grad Bjelovar nosi titulu prvog najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj. Neke od važnih funkcionalnosti koje nam Otvoreni grad nudi su uvid u status otvorenih predmeta građana, jasan i točan uvid u financijsko stanje građana u Gradu te javno dostupan cijeli niz važnih informacija“, ističe Hrebak. Važne informacije konkretno se odnose na mogućnost upravljanja osobnim financijama i predmetima gradske uprave. Građani korak po korak mogu pratiti stupanj riješenosti svog predmeta, bez birokratskih zapreka. Hrebak stoga ne krije zadovoljstvo.

„Meni, kao gradonačelniku, funkcionalnosti Otvorenog grada kompletno poslovanje podižu na još višu razinu, ali prije svega, našim sugrađanima značajno štede vrijeme i podižu kvalitetu života u Gradu. Nastavno na već postavljene e-Obrasce, planiramo proširenje sustava za dostavu digitalnih obrazaca koji će značajno pojednostaviti proces administrativne komunikacije s Gradom.“, zaključuje.  

Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara
Foto: Grad Bjelovar

Sveta Nedelja – moderan i transparentan grad

Prema analizi koju je 2020. proveo Institut za javne financije, Sveta Nedelja jedan je od gospodarski najrazvijenijih gradova Republike Hrvatske i predvodnik trenda sve veće transparentnosti lokalne uprave. U prilog tome ide i nedavna implementacija Platforme Otvoreno, a više o tome rekao nam je gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec.

Platforma koju smo uveli obuhvaća cijeli set funkcionalnosti koje u značajnoj mjeri nadograđuju naš dosadašnji način poslovanja, ali i podižu razinu kvalitete života naših građana. Prije svega, približili smo građanima pregled isplata koje Grad ima prema svim pravnim subjektima te omogućili sudjelovanje u kreiranju gradskog proračuna“, govori Zurovec te osim već spomenute mogućnosti uvida u gradske predmete građana, ističe jednostavnost korištenja aplikacije.

„Dizajneri su se pobrinuli za to da sve funkcionalnosti budu vrlo jednostavne za korištenje, a obuhvaćaju upravo one segmente do kojih bi inače bilo teško doći. Uzmemo li sve to u obzir, iznimno smo ponosni što građani Svete Nedelje među prvima u Hrvatskoj imaju mogućnost korištenja ovakvih servisa, zadovoljno komentira Zurovec. Vjeruje da ulaganjem u ovakve projekte poboljšava kvalitetu života, ali i Svetu Nedelju čini savršenim gradom za ugodan obiteljski život.

„Želimo inspirirati i druge da krenu našim primjerom i zato vjerujemo da će Platforma Otvoreno povećati transparentnost, kako u Svetoj Nedelji, tako i cijeloj Hrvatskoj“, zaključuje Zurovec

Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Sveta Nedelja
Foto: Grad Sveta Nedelja

Digitalizacija treba biti prioritet

Koliko nam je digitalizacija u Hrvatskoj važna, najbolje se moglo uočiti za vrijeme aktualne pandemije, uslijed koje su dnevni boravci postali poslovni uredi, a važnost uspješnog poslovanja ovisila je o digitalnoj pismenosti pojedinca. Statistike pokazuju da upravo digitalizaciju javne uprave kao prioritet Hrvatske poslovne budućnosti vidi čak 89 posto poduzeća. Gotovo svako poduzeće smatra digitalizaciju velikom prednošću. Oko 48 posto građana ocijenilo je trenutno stanje digitalizacije dobrim, što je jasan pokazatelj da za napredak ima i prostora i potrebe. Upravo zato, Platforma Otvoreno jedan je od inovativnih primjera hrvatskog napretka kada je riječ o digitalizaciji. Osim već spomenutih gradova, platformu su implementirali i Kutina, Kastav, Pregrada, Sv. Ivan Zelina, Đakovo te brojni drugi, a dizajn platforme za svaki pojedini grad možete vidjeti ako kliknete na ime pojedinog navedenog grada.

Sučelje Platforme Otvoreno
Foto: Libusoft Cicom

Osim spomenutih, zadovoljnih korisnika Platforme Otvoreno ima sve više, a cilj je da svi gradovi postanu transparentni, tj. da počnu transparentno poslovati uz pomoć platforme. Zanimljivo je da iza ovako velikog projekta stoje domaći developeri tvrtke Libusoft Cicom koja je predvodnica digitalizacije javne uprave. S više od 140 zaposlenika i preko 1200 korisnika, Libusoft Cicom danas je lider u svojoj domeni i jedna od vodećih hrvatskih IT tvrtki, a jedna od ključnih misija im je razvijati vlastita IT rješenja, pružati cjelovitu tehničku i poslovnu podršku korisnicima i biti im ključan partner u procesu digitalizacije.

Sadržaj omogućio Libusoft Cicom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije