Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUKE PO JADRANU Neizvjesnost privremeno otklonjena, što ih čeka u 2009.

Plaće stavile štrajk u mirovanje

08.12.2008.
u 16:35

Zbog stanja u Jadranu, a napose zbog neizvjesnosti u vezi s isplatom plaće za siječanj i sljedeće mjesece, te usporenih aktivnosti na pripremi privatizacije, članovi sindikalnog povjereništva Sindikata turizma i usluga Hrvatske odlučili su staviti u stanje mirovanja odluku o pokretanju štrajka koji su donijeli prije nešto više od 10 dana. Zaostale plaće za rujan i listopad, čijom su se neisplatom nakon proteka zakonskog roka stvorili uvjeti za štrajk, napokon su u petak “legle” na žiroračune radnika, ali prijetnja štrajkom i dalje vrijedi.

Prema riječima sindikalnog povjerenika Ivice Jurčića, ocjena je, naime, kako je i dalje vrlo upitno ostvarivanje gospodarskih i socijalnih interesa radnika. To stoga što je odobrenih 10 milijuna pozajmice Hrvatskog fonda za privatizaciju iznos koji jamči isplatu plaća zarađenih u ovoj godini, dok se za razdoblje od siječnja nadalje više ništa ne zna. Zahtjev radnika bio je da im se osigura novac za plaće sve do trenutka provedene privatizacije, ali za to su dobili samo obećanja u koja više nitko ne vjeruje. Takav je zaključak donijet i na prošlotjednoj sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća u Rijeci, ali ...

Uz potporu takvom zaključku sindikalci su se danas pozitivno izrazili i za zaključke kojim se od povjerenstva za Jadran pri Ministarstvu turizma traži izvješće, te obavljanje priprema za privatizaciju u najkraćem roku kako bi se ona dogodila za najviše 90 dana. No kosnula ih je, prema njihovu mišljenju zločesta i neistinita, izjava predstavnice HUP-a Jasne Kulušić kako je STUH zaključenjem kolektivnog ugovora polovicom 90-ih godina nanio štetu Jadranu. I. Jurčić je kazao kako takve izjave kategorično odbacuju, uz tvrdnju da je stanje u Jadranu prije svega grijeh struktura, vlasnika, nadzornih odbora i uprave.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije