Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko ne želi

Plaća od 8000 kuna, posao ih čeka i prije svjedodžbe, no nema ih na tržištu

strukovna zanimanja
Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija
04.04.2019.
u 10:03

Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja Vlada nastoji podići stipendijama. Ove godine dodijeljeno ih je više od 3000 u iznosu od 9000 kuna godišnje. Za iduću godinu najavljuju udvostručenje iznosa

Interes za upis strukovnih škola sve je manji, zbog čega na Obrtničkom sajmu profesori, učenici i poslodavci osnovnoškolce pozivaju na upis obrtničkih zanimanja. Riječ je o zidarima, keramičarima, tokarima i vodoinstalaterima

Dominik je učenik drugog razreda srednje škole i školuje se za keramičara, a dio nastave obavlja na praksi. Nastavi li dobro raditi, njegov šef mogao bi ga, zbog nedostatka radne snage, brzo i zaposliti, javlja Dnevnik.hr.

"Nema je na tržištu, nemamo kadar koji je školovan, koji zna taj posao. Djeca ne upisuju te škole i u velikim smo problemima, a primanja su viša od 8000 kuna neto", rekao je Dominikov šef Zlatko.

Dominikovi vršnjaci na Zagrebačkom velesajmu pokazivali su osnovnoškolcima prednosti strukovnih zanimanja.

"Nijedan učenik nije ostao bez posla. Ako to učenik želi, tvrtka u kojoj obavljaju praksu obično ga zadrži", rekao je Marko Šarbagi, profesor CNC operaterstva.

Uz tokare, u Hrvatskoj najviše nedostaje tesara, vodoinstalatera i automehaničara. Također, u Zagrebu prošle školske godine nije upisan nijedan zidar.

"Mi smo obrtnička, industrijska, graditeljska škola, a nismo upisali zidara. Sve nedostaje, od krova do poda", rekao je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole.

Zainteresiranost učenika za obrtnička zanimanja Vlada nastoji podići stipendijama. Ove godine dodijeljeno ih je više od 3000 u iznosu od 9000 kuna godišnje. Za iduću godinu najavljuju udvostručenje iznosa.

Video: Kolike su plaće u Zagrebu

Komentara 136

ST
steve
11:21 04.04.2019.

Ako cete zavrsiti bilo kakav zanat, nebojte se glada nikada u zivotu i ni u bilo kojem sistemu, a djecu cete lakse skoiovati nego oni drugi koji posao lako izgube. Vi sigurno njih necete trebati u svom zanatu, ali oni vas da.

SS
simpatican.simpa
11:50 04.04.2019.

Ova Vlada, a i one prijašnje sustavno su uništavale obrtništvo, malo poduzetništvo, obrazovanje. Uvijek su donosile Zakone, propise koje nisu bile u interesu malih poduzetnika, obrazovanja, uvijek krivi i nesposobni ljudi donose strategije i na kraju za ništa ne odgovaraju. Kako može biti bolje kad i svim tim agencijama, zavodima, ministarstvima , inspekcije, poreznea uprava uvijek sjede ISTI ljudi, s ISTIM mentalnim sklopom, a to je kako nekome zagorčiti život . Najbolje da automehaničari, CNC operateri iz Sirije, Iraka rade, kad je sve izokrenuto i poremećeno.

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
11:04 04.04.2019.

ne da se nikom šljakat, ljepše je sjediti u kancelariji i hladit jaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije