Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEVERNA KOREJA

Pjongjang upozorava Amerikance da ne provociraju: 'Mogli bi vratiti stanje na polaznu točku'

Kim Jong UN
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
06.05.2018.
u 15:09

Trump je krajem travnja izjavio da je njegov čvrst stav prema Sjevernoj Koreji pridonio smirivanju stanja.

Sjeverna Koreja je u nedjelju upozorila Sjedinjene Države da je ne provociraju i zanijekala da je na pregovore pristala pod američkim pritiskom, nekoliko tjedana prije bilateralnog summita koji svijet očekuje s nestrpljenjem.

Tvrdnja da je dolazak Pjongjanga za pregovarački stol "znak slabosti ne pogoduje" dijalogu i mogla bi "vratiti stanje na polaznu točku", upozorio je u nedjelju glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Optužio je SAD da "namjerno provocira" Pjongjang želeći zaustaviti "ozračje dijaloga".

Američki predsjednik Donald Trump treba se uskoro prvi put sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, nekoliko tjedana nakon susreta na vrhu na kojemu su sudjelovali potonji i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Sjevernokorejski glasnogovornik nije spomenuo summit Trumpa i Kima.

Nakon višegodišnje napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa na poluotoku je od početka godine počela popuštati napetost između dviju Koreja koje su službeno još u ratu.

Trump je krajem travnja izjavio da je njegov čvrst stav prema Sjevernoj Koreji pridonio smirivanju stanja.

Podsjetio je na kritike koje su mu domaći kritičari upućivali u vrijeme najveće napetosti s Kimom kada su dvojica čelnika gotovo svakodnevno razmjenjivala osobne uvrede i prijetila ratom.

"Sjećate li se što su govorili? 'Gurnut će nas u nuklearni rat'", rekao je Trump. "Ne, sila će nas sačuvati od nuklearnog rata, a neće nas gurnuti u nj!"

Komentara 11

VI
vidum
15:15 06.05.2018.

Vraćanje stanja na polaznu točku je upravo ono što Amerika želi. NJima nikako ne paše normalizacija odnosa.

Avatar mason
mason
06:27 07.05.2018.

Dobio 2 kontejnera zita pa se opet poceo pravit pametan.

Avatar superhik74
superhik74
15:53 06.05.2018.

Pa upravo je to i cilj, vojno-industrijsko-spijunskom kompleksu nikako ne odgovara mir. U miru je njihov profit nula, zato po svaku cijenu zele da mirno rjesenje propadne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije