Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

Pitali smo građane treba li uvesti ćirilicu u službenu uporabu u Vukovaru

19.07.2019.
u 16:46

U jeku sve većih polemika na političkoj sceni oko pitanja provedbe odluke Ustavnog suda o nadograđivanju prava srpske manjine u Vukovaru, odlučili smo provjeriti što hrvatski građani misle o uvođenju srpskog jezika i ćirilice u službenu uporabu.

Nedavna odluka Ustavnog suda da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju povećati izazvala je mnoge prijepore. Ova dugoočekivana odluka trebala bi riješiti još duže sukobe oko uvođenja ćirilice u Vukovaru u koje se svojedobno morala miješati i policija, ali vukovarski gradonačelnik ju odbija tvrdeći da će samo unijeti nove napetosti.

Podsjetimo, nakon što je zadnjim popisom stanovništva utvrđeno da je u Vukovaru oko 33% stanovništva srpske nacionalnosti, čime je ispunjen uvjet za uvođenjem srpskog jezika i pisma u službenu upotrebu, započelo je postavljanje dvojezičnih ploča. To je rezultiralo nezadovoljstvom velikog dijela hrvatskog stanovništva u Vukovaru koji su iz protesta lomili postavljenje dvojezične ploče.

Prema novoj odluci Ustavnog suda dosadašnja prava srpske manjine trebala bi se unaprijediti, ali vukovarski gradonačelnik Ivan Penava to odbija tvrdeći da su "dijalog i suradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućoj razini te da bi svako povećanje opsega prava pogoršalo međunacionalne odnose". Jučer se Penava sastao oko tog pitanja i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja mu je pružila potporu. 

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, kritizirao je zbog toga Grabar Kitarović te je poručio da "predsjednica kolektivizira krivicu Srba i ulazi u sukob s Ustavnim sudom". Da Penava mora provesti odluku, osim Pupovca smatra i HNS koji već vrši pritisak na vladajući HDZ.

U jeku tih polemika, odlučili smo provjeriti što hrvatski građani misle o uvođenju srpskog jezika i ćirilice u službenu uporabu. Ispostavilo se da iako je to vruća tema na političkoj sceni građani i nisu zainteresirani pa nam je velika većina kazala kako nemaju nikakvo mišljenje o tome treba li provesti odluku ili ne. Manji dio građana ne želi svoje mišljenje javno iznositi "jer se radi o osjetljivoj temi", ali dio njih ipak je otvoreno otkrio što misle o svemu.

Komentara 152

Avatar anti_komunist
anti_komunist
17:14 19.07.2019.

nisu se sluzili cirilicom ni u vrijeme juge.....sadasnje inzistiranje na cirilici je cisti oblik provokacije......

ZA
ZAGREB52
17:05 19.07.2019.

Hrvatski je sluzbeni jezik.Latinica.je sluzbeno pismo.ovo je drzava Hrvatska.to je isto da ja u USA pisem.Hrvatski. a ne Engleski.zivite.u 19 st.

AN
Androniko
17:24 19.07.2019.

Čak ni u samoj Srbiji nije obavezna ćirilica na ustanovama, a siguran sam i da veliki broj njihovih građana niti ne zna to pismo. Hrvatski jezik u hrvatskoj državi. Svi drugi imaju izbor prilagoditi se ili vratiti se gdje im je 'bolje'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije