Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serge Brammertz:

Pitajte suce zašto je suđenje Šešelju trajalo 13 godina

Serge Brammertz
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
03.04.2016.
u 08:45

Glavni haaški tužitelj odbacuje tvrdnju da je optužnica bila loše pripremljena i tvrdi da se neće čekati kraj roka za žalbu

Oslobađajuća presuda srpskom nacionalističkom vođi Vojislavu Šešelju, kojega se teretilo za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima, ne odgovara činjenicama, rekao je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu za austrijski dnevnik Die Presse. Odbacio je i tvrdnju da je optužnica bila loše pripremljena.

“To što su suci presudili da su Šešeljevi borci samo pomagali svojim ljudima i nisu činili zločine, da nije bilo protjerivanja i masovnih i sustavnih napada na civile, jednostavno ne odgovara činjenicama. Kao ni to da su ljudi iz humanitarnih razloga bili autobusima preseljeni na druga mjesta. Zato ćemo vjerojatno podnijeti žalbu”, rekao je Brammertz.

“Utvrdit ćemo i je li sudsko vijeće napravilo značajne pogreške”, dodao je. Rok za žalbu je 30 dana, a Brammertz je rekao da sigurno neće čekati kraj tog roka za donošenje odluke.

Tročlano Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda Šešelja je u četvrtak oslobodilo po svim točkama optužnice, uz izdvojeno mišljenje sutkinje Flavije Lattanzi, koja je smatrala da Šešelj treba biti proglašen krivim po većini točaka. Presuda je naišla na žestoke negativne reakcije žrtava velikosrpske politike i ponovne optužbe da je Haaški tribunal zapravo politički sud.

Brammertz je u intervjuu također rekao kako su u Šešeljevom slučaju od početka imali velike teškoće zbog njegova štrajka glađu te otkrivanja imena svjedoka, zbog čega je Šešelj bio tri puta osuđivan.

Brammertz nije htio odgovoriti na pitanje je li predsjedajući sudac Jean-Claude Antonetti bio pristran, a na pitanje vidi li razloga za samokritiku, odgovorio je da je u procesu postojao niz problema, prije svega sa svjedocima koji nisu htjeli potvrđivati prije dane izjave. Na pitanje zašto je suđenje trajalo 13 godina odgovorio je da to treba pitati suce. “Mislim da se tužiteljstvu nema što predbaciti”, rekao je Brammertz. 

>> Šešelj traži novu putovnicu: 'Obećao sam Kolindici da ću prvo ići kod nje' 

>> Nešto što se zove Šešelj ne može ući u Hrvatsku!

Komentara 25

SL
stalno lazu
09:26 03.04.2016.

Kad oni bježe pred svojim neprijateljima onda je to etničko čišćenje. Kad oni protjeruju i prijete onda je to znak altruizma i humanitarnog karaktera prema susjedu koji je nova meta. To je recimo kad ti kuća gori a susjedi se smiju i nebi te upozorili. Jer nisi njihov. Niti možeš biti.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:48 03.04.2016.

triba i ovog i sudce NAGUZIT..hehhehe

CA
campa
14:14 03.04.2016.

Brammertz nam postavlja pitanje duljine postupaka a jedan je od kreatora ove šarade od sudskih postupaka.Očito da ne svaća a nije ga ni briga o stvarnim događanjima o povjesnom procesu raspada bivše Jugoslavije koju su stvorili Englezi i Francuzi znajučiči da Hrvti i Srbi nikad neć nači zajednički jezik zbog ogromnih kulturnih razlika.Dok Hrvati žive i rabe sjevernozapadno krščansko nasljeđe Srbi rabe Tursko nasljeđe i pravoslavlje.Englezi su svjesni mogučnosti sukoba na ovim prostorima te svijesno oživljavaju zločince kao što je Šešelj za svoje kratkoročne ciljeve.Žrtve nisu važne važan je njihov interes.Samo Evropska masonerija i ostaci aristokracije mogu se bez trunka srama sprdati nad žrtvama sukoba i agresije na Hrvatsku od strane srbije.Mi nečemo biti dosljedni jer naša politika nemože zaštititi niti povjesni poklič od stolječa sedmog "za dom spremni" a kamo li da pokuša doprinjeti istini o zločinima srbije i srba na teritoriju Hrvatske.Ulaskom u EU prestali smo imati svoje mišljenje te braniti interese i ugled Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije