Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrutna kazna

Pismima pokušavaju spriječiti smrt svoje majke kamenovanjem

sakineh
07.07.2010.
u 20:00

Sakineh je priznala preljub i kažnjena je sa 99 udaraca bičem. No Vrhovni ju je sud, polumrtvu od bičevanja, osudio na dodatno mučenje i smrt.

Možda baš dok čitate ovaj tekst čuvari zatvora u iranskom Tabrizu do ramena zakopavaju u zemlju 43-godišnju Sakineh Ashtiani i pozivaju mnoštvo s ulice da je zaspe kamenjem.

Nesretna Iranka osuđena je, naime, zbog preljuba na smrt kamenovanjem, a presuda bi, prema najavama, trebala biti izvršena svakog trenutka. Tijekom istrage o ubojstvu njezina supruga koji je stradao u kavanskoj svađi prije četiri godine, Sakineh je nehotice priznala preljub s jednim od svojih sugrađana. Gotovo istoga trenutka osuđena je na 99 udaraca bičem, a poslije izvršenja kazne pred očima svoga 17-godišnjega sina puštena je kući. Ipak, četiri mjeseca poslije, još od bičevanja gotovo polumrtvu ženu iranski je islamski sud ponovno uhitio i osudio na smrt kamenovanjem.

– Već četiri godine živimo u strahu kada će nam ubiti majku. To je smrt kakvu ni jedno živo biće nije zaslužilo, preklinjemo vas, pomozite nam – piše u pismu koje su na Facebook postavila Sakinehina djeca.

Prema tvrdnjama odvjetnika nesretne žene, Sakineh je osuđena bez dokaza, a za svoj “grijeh” već je jednom platila bičevanjem. Unatoč uloženim žalbama, Vrhovni sud Irana potvrdio je presudu ostavivši upravitelju zatvora u Tabrizu da odluči o datumu izvršenja. Protivnici izvršenja kazne jedinu mogućnost za spas vidjeli su u animiranju svjetske javnosti.

Počeli su opsežnu kampanju na Facebooku, a sve su članove stranice pod nazivom “Spasimo Sakineh od kamenovanja” molili da napišu pismo iranskom predsjedniku Ahmadinejadu koji jedini ima ovlasti promijeniti odluku suda.

– U kratku razdoblju na Ahmadinejadovu adresu prispjelo je više od 6000 pisama, a njezinu priču donose i svjetski mediji. Sakinehin odvjetnik bio je jučer u ministarstvu pravosuđa u kojem mu je rečeno da će se u petak donijeti konačna odluka o njezinoj sudbini. Preostaje nam samo čekati – kaže za Večernji list Mina Ahadi, predsjednica odbora protiv kamenovanja koji je organizirao akciju.

Ključne riječi

Komentara 272

OB
-obrisani-
00:10 08.07.2010.

Fantemlati, svakako. Uvijek kada ne prođe američki plan o iranskom odustajanju od nuklearnog programa, slijede dani i dani demoniziranja ne samo njihove politike, već i kulture. Pamtim najmanje desetak sličnih vijesti iako Iran jasno tvrdi kako kod njih nema kamenovanje,, dok o Saudijcima, Afganistancima ili Sudancima gdje ta kazna zaista postoji - nikad ništa.

OB
-obrisani-
00:29 08.07.2010.

Leonida, evo ja sam maloprije \"širio mržnju\" protiv sunita na susjednom komentaru. BiH je nešto drugo, to su vehabije koje ne mogu smisliti - saudijska ekstremistička gamad.

OB
-obrisani-
13:09 08.07.2010.

Bolje da vodimo brigu o našoj propadajućoj civilizaciji koja pod neoliberalnim trulim lopovskim kapitalizmom, tone u sigurnu propast.Kakav Iran,kakvi bakrači ! Njima ( judomasonima ) treba pod hitno novi rat.U miru su oni gubitnici. Oni su prijetnja za sve nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije