Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTET I jedan HRVAT

Stručnjak objasnio zašto se pirati sada više odlučuju za otmice nego za pljačku

Brod Lifeline
Foto: Reuters/PIXSELL
Autori: Hina, Vecernji list
24.09.2018.
u 12:38

Švicarski ministar vanjskih poslova rekao je da nitko od otetih mornara nije državljanin Švicarske, a tvrtka Massoel Shipping naglašava da su u stalnom kontaktu s obiteljima otetih mornara

Pirati u nigerijskim vodama oteli su 12 članova posade broda koji je plovio pod švicarskom zastavom. Među otetim članovima posade jedan je Hrvat.

Kako javlja BBC, ostali članovi posade dolaze iz Slovenije, BiH, Ukrajine, Rumunjske te sedmorica s Filipina. 

Massoel Shipping, tvrtka u čijem je vlasništvu brod, izjavila je kako su prevozili pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt kad je otet.

"Piratska banda ukrcala se na Glarus s pomoću dugačkih ljestava i prerezala žilet-žicu na palubi', izvijestila je kompanija u svojem priopćenju. 

Svjetske agencije objavile su kako su pirati bili naoružani, a napali su oko 45 nautičkih milja od otoka Bonny u delti Nigera te zarobili 12 od ukupno 19 članova posade.

Glasnogovornik brodara sa sjedištem u Ženevi rekao je da su napadači uništili većinu brodske opreme za komunikaciju.

Švicarski ministar vanjskih poslova rekao je da nitko od otetih mornara nije državljanin Švicarske, a tvrtka Massoel Shipping kako su u stalnom kontaktu s obiteljima otetih mornara.

Krstičević: Prikupljamo informacije kako bi pomogli našem pomorcu

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca kojega su s ostalim članovima posade sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati.

"Koliko imam informacije, Ministarstvo vanjskih polova provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca", rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače "Vukovar" koja je sudjelovala u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian

Hrvatski sindikat pomoraca u kontaktu s kolegama iz Švicarske

Otmicu je na N1 komentirao Neven Melvan iz Hrvatskog sindikata pomoraca.

"U kontaktu smo s našim kolegom u Švicarskoj i dobivat ćemo informacije kako budu dolazile i uključiti se koliko je to moguće. Kompanije takve stvari drže u tajnosti. Zadnjih godina pao je broj otmica zbog toga što su brodovi bili naoružani i imali pratnju. Nismo imali taj slučaj već dugo vremena i to je zabrinjavajuće jer to znači da se nešto događa. Ili se sustav opustio ili su otmičari postali drskiji nego prije", rekao je Melvan.

Visoki iznosi za taoce

Nigerijsko područje posljednjih je godina najopasnije za pomorce, dok je prije to ipak bila Somalija gdje je bilo više krađa nafte, ali zbog pada cijena nafte odlučili su da im se otmice ipak više isplate jer putem otpremnina za taoce mogu dobiti i do dva milijuna dolara

Poseban tim već je krenuo prema području gdje je brod otet kako bi osigurao da taoci 'što prije budu pušteni na slobodu'.

Otmice brodova česte su u nigerijskim vodama, a najčešća meta su stranci i bogati Nigerijci.

Prema podacima organizacije Oceans Beyond Piracy u posljednje vrijeme otmica je sve više, pirati taoce drže dulje vrijeme i povećana je ''opća razina nasilja''.

Prošle godine radnik iz Crne Gore u Nigeriji je uspio snimiti napad pirata. 

Ključne riječi

Komentara 17

PA
Pasdaran
02:54 24.09.2018.

Pošto nema novca za otkupninu, neka udovolje otvaranjem nove imigrantske rute za afričke rasplodnike.

KA
KaraMarko
12:38 24.09.2018.

A kad napadnu ruski brod...pa ih ovi pobiju kao zivotinje onda se cijeli zapadni svijet buni i vice ljudska prava i ne znam sto... rusi onakvi i ovakvi...

SP
sputnik57
07:48 24.09.2018.

Ovakve stvari se događaju kad tvrtke žele uštedjeti na zaštiti brodova. Pored žilet žice i ostale zaštite uobičajene za brod, u Zapadnoj Africi je moguće imati zaštitu patrolnog čamca nigerijske vojske ili da se vojska direktno ukrca na brod. Ta se usluga plaća nigerijskoj vojsci. Nigerijske vlasti ne dozvoljavaju ukrcaj oružane pratnje, tj. bilo kakvih privatnih naoružanih zaštitara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije