Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'I sada se naježim'

Nestali pilot bio je najbolji u generaciji, evo što je tada govorio

Tomislav Baturina
Foto: MORH
1/4
27.01.2020.
u 19:26

Prije šest godina Baturina je na promociji 18. naraštaja vojnih pilota kazao da je školovanje bilo zahtjevno, ali da je u zadanom roku ostvario svoj cilj – biti hrvatski vojni pilot, a otkrio je i kako mu je želja ostati u Zemuniku, gdje bi nakon završetka Škole nastavnika letenja podučavao buduće pilote helikoptera

Tragična nesreća vojnog helikoptera Kiowa Warrior koja se danas prijepodne dogodila u Zlarinskom kanalu potresla je Hrvatsku. Čekaju se informacije o sudbini drugog člana posade, pilota, natporučnika Tomislava Baturine za kojim se i dalje intenzivno traga. Iz MORH-a su danas poručili kako se radi o dvojici vrlo iskusnih pilota, a biografija Tomislava Baturine potvrđuje i da se radi o vrlo sposobnom pilotu. Naime, prije šest godina upravo je on proglašen najboljim pilotom naraštaja.

„Kod mene je put do vojnog pilota bio neuobičajen, Naime, prvo sam završio turistički menadžment u Šibeniku, kada se i pojavila mogućnost razvoja karijere kroz sustav Oružanih snaga RH. S obzirom na izvrsne rezultate na liječničkom pregledu, stigla je punuda za školovanjem za vojnog pilota. I sada se naježim kad se sjetim tog trenutka jer to mi je bio poseban događaj koji me definitivno usmjerio ka letenju, a potvrdu što želim biti dobio sam na selekcijskom letenju“, kazao je Baturina 2014. na promociji 18. naraštaja vojnih pilota. 

VIDEO Kod Zlarina se u more srušio vojni helikopter Kiowa Warrior

Tom prilikom kazao je i da je školovanje bilo zahtjevno, ali da je u zadanom roku ostvario svoj cilj – biti hrvatski vojni pilot, a otkrio je i kako mu je želja ostati u Zemuniku, gdje bi nakon završetka Škole nastavnika letenja podučavao buduće pilote helikoptera. Za svoj rad Baturina je ocjenjivan najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Podsjetimo, oba pilota koja su se nalazila u helikopteru Kiowa Warrior koji je danas, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pao u more pripadnici su 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a. Njegovog kolegu bojnika Marina Zlarina pronašli su ubrzo nakon nesreće ribari koji su ga pokušali reanimirati, ali bez uspjeha. Sudbina Tomislava Baturine još se ne zna, a u akciju traganja uključena su dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

VIDEO Krstičević, Šundov i Križanec o padu vojnog helikoptera kod Zlarina

Komentara 8

DE
derin
19:48 27.01.2020.

Sućut obiteljima, ali nadam se da neće ovo političarima i drugim inim likovima poslužiti da se stopira priča o nabavi borbenih zrakoplova. Jer nam trebaju, naročito kao turističkoj zemlji s velikim brojem letova. Bilo bi žalosno da nakon skandaloznih izjava iz Italije i karata iz Mađarske da nam drugi pružaju skupi Air policing.

DA
davidbraco
22:25 27.01.2020.

Nalet vjetra, nagla promjena tlaka,mala visina-uske su margine za kobnu pogrešku,pogotovo nisko nad morem.

Avatar pendreck
pendreck
20:03 27.01.2020.

... tragično. ...kod njemaca znam da u helikopteru uvijek leti i mehaničar. Ukoliko je zeznuo stvar..i on je tu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije