Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRON NA CESTI Vrhovni sud odbio reviziju Hrvatskih cesta

Pijani vozač dobio čak 800.000 kuna odštete

30.10.2008.
u 19:35

ZAGREB – I pijani vozači imaju pravo na odštetu! Iako je noću i po gotovo olujnom nevremenu vozio pijan, sa 1,79 promila alkohola u krvi, vozač i njegovi roditelji dobili su odštetu od gotovo 800.000 kuna zbog posljedica prometne nesreće koja se dogodila 17. listopada 1992. godine. Vrhovni je sud 15 i pol godina nakon nesreće odbio reviziju protiv presuda sudova u Imotskom (2003.) i Splitu (2005.).

Podjednako odgovorni
Pijani vozač kobne je noći po nevremenu, vozeći oko 40 km/sat po cesti Knin – Šibenik punoj uspona i padova te oštrih i nepreglednih zavoja, u jednome od njih zbog odrona na cesti izletio u provaliju od tridesetak metara i preživio s teškim ozljedama.

Sudovi su zaključili da su Hrvatska uprava za ceste i vozač podjednako odgovorni za štetu. Kamenje se odronilo na cestu jer kameni usjek vozaču s desne strane nije bio ničim zaštićen.

Prometni vještak ustanovio je da je vozač, da nije bio pijan, mogao zaobići kamenje na cesti ili udariti u njega umjesto što je sletio u provaliju s tim da je propust Hrvatske uprave za ceste što na tom mjestu cesta nije bila zaštićena branikom kako bi se spriječilo slijetanje u provaliju, odnosno što kameni usjek nije bio zaštićen kako bi se spriječio odron kamenja i zemlje.

Doprinos tužitelja je što je zbog alkoholiziranosti propustio poduzeti adekvatnu reakciju u stanju opasnosti kojoj je bio izložen, a kojom reakcijom bi bio prouzročen blaži incident u odnosu na onaj koji se dogodio.

Odgovornost za štetu podijeljena je pola-pola. Renta je odbijena jer tužitelj svoj zahtjev nije specificirao i obrazložio. Za održavanje ceste na kojoj se dogodila nesreća nekoć je odgovarala Hrvatska uprava za ceste koja je 2001. pretvorena u dvije tvrtke, Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste.

Troškovi od 36.000 kn
Tužitelji su za nastalu štetu tužili obje tvrtke ali kako je potonja tvrtka odgovorna samo za autoceste, sud je utvrdio da Hrvatske autoceste ne mogu solidarno odgovarati za štetu.

Stoga im tužitelji duguju 36.000 kuna za parnične troškove.


Što su Hrvatske ceste dužne isplatiti vozaču

Hrvatske ceste dužne su vozaču I. L. V. isplatiti:
- za uništeni golf 4.673 kuna sa zateznim kamatama od ožujka 2003.

- za nematerijalnu štetu 465.000 kuna

- kao naknadu za tuđu njegu i pomoć 120.000 kuna

- vozačevim roditeljima V. L. i M. L. za duševne bolove zbog osobito teškog invaliditeta bliske osobe trebaju isplatiti po 100.000 kuna.

- odbijen je zahtjev vozača za rentu od 1. studenoga 1993. od po 3000 kuna mjesečno, te je odbačen zahtjev za isplatu izgubljene zarade jer zahtjev nije obrazložen i specificiran.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije