Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudili mu zbog povrede ugleda RH

Pijan mlatio rukama i slomio hrvatski grb

17.06.2016., Karlovac - Zdravko Uzelac (u plavom prsluku) na Zupanijskom sudu u Karlovcu oslobodjen zbog unistavanja hrvatskog grba na svadbi u Donjem Lapcu 2015. godine. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
18.06.2016.
u 21:00

Sve se dogodilo lani u lipnju na jednoj svadbi u Donjem Lapcu, na kojoj je Uzelac bio gost, a naknadno ga je prijavio mladoženja

Zdravko Uzelac dotrčao je do mjesta na kojem je bio gipsani hrvatski grb, rukom ga je preklopio i tako ga oštetio. Nije bilo slučajno, već namjerno i zbog toga se jako ljutim na njega – dio je navoda iz kaznene prijave koju je Milan Medić podnio lani u lipnju. On i njegova šogorica Marija Medić prijavili su Uzelca koji se nakon toga našao na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Karlovcu pod optužbom da je povrijedio ugled Republike Hrvatske.

Sve se dogodilo početkom lanjskog lipnja na svadbenoj zabavi u Lovačkom domu Ozeblin u Donjem Lapcu.

Uzelac je bio u Medićevim svatovima, a budući da je Medić tada radio kao policajac u Lici, na svadbi je bilo i dosta policajaca u civilu pa je događaj završio kaznenom prijavom.

No nakon saslušanja svjedoka, koji su rekli da je na svadbi bilo ljudi iz Hrvatske i Srbije i da grb nikome nije smetao, sud je nepravomoćno presudio da Uzelac nije kriv jer nije dokazano da je imao motiv da uništi grb i naruši ugled RH.

– Iskreno, bio sam pijan, opustio sam se i plesao. U jednom sam trenutku skočio na klupu i mlatio rukama pa sam slučajno zakačio grb i oštetio ga. Nisam ga do tada ni vidio. Nakon toga sam otišao sa svadbe i za nekoliko sam se dana ispričao Milanu koji se ljutio na mene. Dao sam novac i moj je otac za nekoliko dana kupio novi grb koji je postavljen u Lovačkom domu – kazao je Uzelac.

Osim što mu nije dokazana namjera da vrijeđa Hrvatsku, sud smatra i da Uzelac nije imao motiva rušiti ugled Hrvatske jer je kao 29-godišnjak premlad da bi bio opterećen manjinskim pitanjima, a i uredno se već četiri puta odazivao na ročišta i dolazio iz Norveške gdje živi i radi. U Norvešku se u međuvremenu odselio i Milan Medić, dok se njegova šogorica Marija odselila u Srbiju pa nisu dolazili na sud.

– Osim toga, optuženik je priznao i da je na svadbi bio pod utjecajem alkohola, za što ga optužnica ne tereti. Dakle, govorio je ono što mu ne ide u prilog, što dokazuje da je iskreno govorio o događaju te nije izbjegavao opravdati se pred hrvatskim zakonom – navodi se u obrazloženju presude.

Komentara 28

CI
cincokapulicaf
21:27 18.06.2016.

Recite istinu. Nema ovo veze s pijanstvom nego s mržnjom.

WC
wolf_cro
21:55 18.06.2016.

S 29 godina premlad da bi bio opterećen mržnjom??? Stvarno u ovom našem sudstvu ima svašta. Je li itko ikad od njih malo bacio pogled na FB profile podunavskih srba, pogotovo maloljetnika?

DU
Deleted user
21:46 18.06.2016.

Ma gdje bi chetnik imao motiv rusiti ugled hrvatske......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije