Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobio mandat

Pier Luigi Bersani će pokušati sastaviti vladu

Bersani (1)
Reuters/Pixsell
22.03.2013.
u 16:17

Bersani će sljedećih dana izvidjeti mogućnost za sastav vlade i odgovoriti Napolitanu ima li ili nema većinu u parlamentu.

RIM – Čelnik lijevog centra Pier Luigi Bersani pokušat će sastaviti vladu premda njegova koalicija nema većinu u senatu nego samo u Zastupničkom domu parlamenta nastalom poslije izbora 28. veljače. Predsjednik republike Giorgio Napolitano, koji je obavio dvodnevne konzultacije sa svim strankama u parlamentu, pozvao je u Quirinale, predsjedničku palaču, u petak u 17 sati tajnika Demokratske stranke i čelnika koalicije lijevog centra Bersanija i povjerio mu mandat za formiranje nove vlade. Bersani će sljedećih dana izvidjeti mogućnost za sastav vlade i odgovoriti Napolitanu ima li ili nema većinu u parlamentu.

Bersani je tijekom konzultacija kazao sinoć šefu države Napolitanu da je spreman pokušati sastaviti vladu premda još nije jasno može li dobiti većinu u oba doma parlamenta. Možda će, najprije imati tzv. istražni mandat, odnosno ponovno testirati s ostalim strankama tko želi poduprijeti njegov plan od osam točaka.

Desni centar Silvija Berlusconija ušao bi u vladinu koaliciju s Bersanijem, ali čelnik lijevog centra takve je ponude odbio. Zapravo, Berlusconi predlaže osnivanje „vlade promjena“ otvorene „svim parlamentarcima“. Ta bi vlada trebala predložiti novi izborni zakon, uvesti neke ekonomske mjere, odnosno obaviti ono što je najhitnije za pokretanje razvitka Italije. No, Bersani odbija Berlusconijev zagrljaj i traži potporu među parlamentarcima Pokreta pet zvijezda (M5S) bivšeg komičara Beppea Grilla. Napolitano je primio i izaslanstvo M5S na čelu s Grillom, koje je odbilo ulazak u bilo kakvu koaliciju kao i vanjsku potporu nekoj vladi. Grillo je zatražio da mandat za sastav nove vlade dobije netko iz njegova pokreta M5S. Tri stranke, odnosno dvije koalicije, ona lijevog centra i ona desnog centra, te pokret M5S, osvojile su svaka po otprilike 30 posto glasova i nijedna sama ne može osnovati većinsku vladu. Bersani ima stvarno male izglede da sastavi vladu kojoj bi parlament izglasovao povjerenje. 

>> Nitko ne želi Berlusconija: Bersani u pomoć zove komičara Grilla

Ključne riječi

Komentara 1

AP
apolon
16:25 23.03.2013.

Taj B.Grillo nije baš takav bedak kakvim ga ( neki) novinari žele prikazati, naime taj čovjek ima jasno izgrađen sustav mjera kojim namjerava produbiti političku krizu te izazvati nove parlamentarne izbore u kojem bi imao ( slobodna procjena)velike šanse dobitilobodna procjena)velike šanse dobiti te izbore...njegova rečenica je slikovita "postojeća politička klasa mora biti izbačena sa scene".. za samoga Bersanija pak veli "on je hodajući politički mrtvac" i posve jasno zašto ne želi ući u koaliciju sa Bersanijem.Ako u produbljivanju političke krize bude uspješan ( potencijalni mandatar za sastav vlade) zahtijevat će referendum za Euro te nove PREGOVORE o starim dugovima Italije...HA-ima da se koža naježi EU-birokratima ako ovaj "klaun" uspije, bit će mnogo gori od - bunga-bunga!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije