Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štiti se kao schengenska

Picula: Snažnija potpora Europske unije kontroli naših granica

Tonino Picula
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
18.04.2019.
u 12:27

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula podržao je Izvješće o prijedlogu uredbe o Europskoj graničnoj i obalnoj straži na zadnjem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Drago mi je da ćemo u kontroli naših i europskih granica imati snažniju potporu Europske unije - zaključio je tijekom rasprave o Izvješću o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o Europskoj graničnoj i obalnoj straži hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Picula je bio inicijator uspješnog proširenja djelokruga Europske obalne i granične straže sa schengenskih na vanjske granice Europske unije, koje uključuju i Republiku Hrvatsku i naglasio je kako će nova agencija pomoći u boljoj zaštiti granica kako bi se očuvalo slobodno kretanje unutar Unije. Tako se danas hrvatska vanjska granica štiti kao schengenska, a Republika Hrvatska ima na raspolaganju za korištenje i sredstva Europske granične i obalne straže, što uvelike olakšava posao pograničnih službenika.

Tonino Picula
1/5

Europska granična i obalna straža sastoji se od graničnih i obalnih policija država članica i Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, odnosno Frontexa i osnovana je u jesen 2016. godine.

„Obzirom da dolazim iz Hrvatske, zemlje s najduljom vanjskom kopnenom granicom u EU, posebno podržavam rad Agencije na vanjskim granicama Unije, ne samo schengenskog prostora od kojeg smo i dalje ograđeni bodljikavom žicom“, istaknuo je.

Picula je podržao i novi kontingent od deset tisuća graničara koji u roku od najviše pet dana mogu pomoći zemlji članici ako se suoči s povećanim priljevom migranata na granici.

„Agencija nije samo podrška, već će koordinirati akcije na vanjskim granicama te, uvažavajući temeljna prava, aktivnije sudjelovati u procesuiranju prijava za azil i povratu onih koji ne zadovoljavaju uvjete“, rekao je Picula.

U samo četiri mjeseca od pristupanja Hrvatske Schengenskom informacijskom sustavu obavljeno je 75 milijuna kontrola i identificirano preko 4000 prekršaja. To dokazuje važnost Hrvatske kao partnera u osiguravanju vanjske granice Europske unije te opravdava njeno što skorije priključenje Schengenskom prostoru, za što je Picula predloženim i izglasanim amandmanima osigurao i političku podršku u Europskom parlamentu, čim Hrvatska ispuni sve uvjete.

Ključne riječi

Komentara 2

I1
ing-12345
16:54 18.04.2019.

Svaka suverena država članica EU protivi se proširenju ovlasti Frontexa preko kojih EU birokrati žele kontrolirati granice nezavisnih država. Samo osoba tipa Picule može podržavati ovaj napad na hrvatsku nezavisnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije