Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vučić kao Erdogan

Belgijskog novinara protjerati jer je 'prijetnja javnom redu'

20.02.2018.
u 10:02

Dopisniku niza frankofonskih medija iz Beograda Philippeu Bertinchampsu dvaput je odbijen zahtjev za produljenjem privremenog boravka u Srbiji

U još jednom primjeru gušenja slobode medija u Srbiji, belgijski novinar i dopisnik niza frankofonskih medija iz Beograda Philippe Bertinchamps suočen je s prijetnjom protjerivanja iz Srbije s obrazloženjem da predstavlja “prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti”.

Kako je jučer objavila organizacija Reporteri bez granica, pritisci na Bertinchampsa počeli su u travnju 2017., kad ga je tajna služba BIA pozvala na “detaljne informativne razgovore” dan nakon predsjedničkih izbora u Srbiji o kojima je izvještavao.

Od tada mu je dvaput odbijen zahtjev za produženjem privremenog boravka u Srbiji, gdje od 2007. živi i radi kao dopisnik. Oženjen je državljankom Srbije s kojom ima dijete.

“Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gdje nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linč od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako srpskom, tako i europskom i međunarodnom javnom mnijenju”, priopćili su Reporteri bez granica, dodajući kako ovakva situacija “ne priliči jednoj državi kandidatkinji za europske integracije”.

Dužnosnici Europske unije dosad su uglavnom ostajali gluhi na apele neovisnih novinara u Srbiji koji upozoravaju da im je teže sada, za Vučićeva režima, nego u vrijeme režima Slobodana Miloševića.

1/88

Komentara 11

TO
Toni70
10:45 20.02.2018.

Dužnosnici Europske unije dosad su uglavnom ostajali gluhi na apele neovisnih novinara u Srbiji koji upozoravaju da im je teže sada, za Vučićeva režima, nego u vrijeme režima Slobodana Miloševića. Oduvjek su prabi razumni ljudi znali to cijeniti ono prijee na odnosu na ovuo sada "" ti strago propisnu slobodu"" u demonkraciji ....

KO
Konstantinos
11:48 20.02.2018.

Znaci, ako je ozenio Srpkinju treba da se "poSrbi" i bude pokoran novinar njegovog vlicanstva Vucica kojem novinari ne smiju postavljati pitanja bez prethodne najave a on ce odluciti koje je pitanje "pogodno" a koje nije? To samo u Srbiji ima, gdje ulicai carsija vode politiku i kreiraju vijesti. Ne cudi me da sve vise srbijanskih gradana dolaze na nase portale i tamo ostavlja komentare jer im domaci nisu dostupni, to sto opet pisu smece i zloupotrebljavaju nase medijske slobode - to je druga stvar.

AA
aabbcc
13:46 20.02.2018.

Nisu krivi novinari vec neuk narod koji vjeruje novinarima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije