Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv novih varijanti koronavirusa

Pfizerovo cjepivo poskupjelo 50 posto od prvotne cijene

Pfizer i Moderna cjepiva protiv virusa Covid-19
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
06.05.2021.
u 12:44

Europska komisija dogovara se o kupnji 900 milijuna doza tog cjepiva koje bi se trebalo početi koristiti u prosincu, a porast cijene smatraju opravdanim

Sljedeća generacija Pfizerova cjepiva protiv novih varijanti koronavirusa koju će usto moći primiti i djeca stoji 23,20 eura, dvostruko više od prvotnih doza tog cjepiva koje su stajale 12 eura. Europska komisija dogovara se o kupnji 900 milijuna doza tog cjepiva koje bi se trebalo početi koristiti u prosincu, a porast cijene smatraju opravdanim. Prijedlog ugovora bit će predočen državama članicama sljedećih dana.

Ovo nije prvi put da se govori o poskupljenju BioNTech/Pfizer's cjepiva koje se profiliralo kao cjepivo prvog izbora, prije svega zbog pouzdanosti u isporukama. To je cjepivo u početku stajalo 12 eura, potom 15,50 eura, a potom je u travnju bugarski premijer Bojko Borisov otkrio kako Europska komisija potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura.

Najnovija cijena cjepiva procurila je kad je njemački list Die Welt došao u posjed pisma njemačkog Ministarstva financija odboru za proračun Bundestaga. U njemu stoji da će Njemačka platiti 3,83 milijarde eura za proporcionalan udio od 165 milijuna iz ukupnog broja EU doza, što daje iznos od 23,20 eura po dozi.

Pregovara se o trećem ugovoru Europske komisije o kupnji BioNTech/Pfizer cjepiva, dodaje se u pismu. Isporuka 900 milijuna doza diljem EU od prosinca ove do 2023. godine trebala bi "osigurati adekvatne količine cjepiva za sljedeće godine", a "uključivat će i adaptirano cjepivo protiv varijanta virusa i cjepivo za djecu".

Iz EK nisu željeli službeno potvrditi cijenu, no neslužbeno se doznaje kako je smatraju opravdanom. Novi ugovor postavlja strože uvjete, proizvođač se mora obvezati da će cjepivo prilagođavati mutacijama te isporučiti određenu količinu svaki mjesec, a ne, kao do sada, kvartalno.

Video: Što sve znamo o britanskom soju

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Vakserčina
Vakserčina
13:12 06.05.2021.

Hidroksilklorokin košta 1 dollar ! U potpunosti liječi koronu.

Avatar mofo
mofo
13:03 06.05.2021.

A tko je ono financirao razvoj?

Avatar utunelu
utunelu
13:04 06.05.2021.

briga me mi smo se cjepili besplatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije