Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE I PRIJE ASTRA ZENECE?

Capak: Naručili smo i milijun doza Pfizerovog cjepiva

FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in front of displayed Pfizer logo in this illustration
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
09.11.2020.
u 19:04

Ako nam se to sve uspije realizirati, mi imamo osiguran dovoljan broj doza cjepiva da cijepimo naše rizične skupine populacije i sve druge dijelove važne populacije, tvrdi Capak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na novu odluku Nacionalnog stožera koja se tiče okupljanja te proces nabave cjepiva. 

"O puno mjera se diskutira i razgovara. Već smo imali događaje za koje se donose posebni epidemiološki okviri pa tako i ovaj u Vukovaru. Sutra će biti sjednica na kojoj ćemo još jednom razgovarati o epidemiološkom okviru. Jako je teško organizirati takav događaj bez posebnog epidemiološkog okvira", rekao je Capak za N1 i upozorio kako će epidemiološki okvir biti strog.

"Intenzivno se razgovara o dodatnim mjerama. Ne postoji taj prag preko kojeg kad se pređe, da se donose nove mjere. Mi razmatramo situaciju. U drugim zemljama koje imaju takav okvir, situacija nije bolja. Mi smo dali mogućnost da lokalni stožeri donose strože mjere. Zasad se držimo ovog modela da smo donijeli horizontalni pristup za cijelu državu", rekao je Capak i ustvrdio kako se intenzivno razgovar o dodatnim mjerama. 

VIDEO Krunoslav Capak: "Brojka novozaraženih stagnira, ali to nas ne treba ohrabriti da se ne pridržavamo mjera."

Komentirao je i vijest da cjepivo tvrtke Pfizer ima 90-postotnu učinkovitost. "Cjepivo je jako dobra vijest. Mi već neko vrijeme sudjelujemo u procesu nabave cjepiva. Uspjeli smo ući u proces nabave cjepiva Astra Zenece, koja će vjerojatno prva registrirati cjepivo. Od Astra Zenece imamo osigurano 2 milijuna i 700 tisuća doza koje bi trebale doći odmah nakon registracije u Hrvatsku u nekoliko tranši. Osigurali smo također ono što nam je falilo, broj doza za rizične skupine i za bitne dijelove populacije - zdravstvene djelatnike, socijalne radnike itd. još 900 tisuća doza vrlo sličnog cjepiva koje je proizveo Johnson&Johnson", rekao je.

"Budući smo u međuvremenu dobili informaciju da će Pfizer možda prije Astra Zenece registrirati svoje cjepivo koje je drukčijeg tipa, mi smo se pobrinuli da naručimo milijun doza Pfizerovog cjepiva. Ako nam se to sve uspije realizirati, mi imamo osiguran dovoljan broj doza cjepiva da cijepimo naše rizične skupine populacije i sve druge dijelove važne populacije koji su važni strateški za funkcioniranje države", kazao je Capak. 

Komentara 8

DU
Deleted user
19:20 09.11.2020.

Ja ne bih htjela korona virus, a primiti cjepivo se nekako bojim. Sigurno nisam jedina tako naopaka, ali tako je kako je.

Avatar nosac
nosac
19:57 09.11.2020.

jel to stvarno rekao "Ne postoji taj prag preko kojeg kad se pređe, da se donose nove mjere"?!?!?!?!?!...pa ovi čak niti ne skrivaju da nemaju pojma što rade i da nemaju plan...

DU
Deleted user
20:36 09.11.2020.

Samo neka se svi cijepe, pa kad svi budu zdravi i imuni neću se imat od koga zarazit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije