Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija Mosta

Petrov: Moramo proglasiti pojas, bez obzira što misle Slovenci

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
08.01.2018.
u 15:36

- Bez obzira što Slovenci misle ili netko drugi, Europska unija savjetuje svojim članicama da to naprave. To se mora napraviti bez obzira s kim smo u arbitražnom postupku – rekao je Petrov.

Most traži proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, a prijedlog odluke su prije nekoliko dana uputili u javnu raspravu.

- Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas, nije pitanje može li i treba li. Mora jer tako stječe suverenističko pravo na 28.000 kvadratnih kilometara, da bi ostvarila jurisdikciju na tom području. Mora zato što je potpisnica konvencije UN-a o pravu mora i zato što smo članica EU-a koja je dala savjet svim svojim članicama da proglase isključivi gospodarski pojas zbog uspostave kontrole i pravila. Ovdje se ne radi samo o kvoti za ribarenje već i o ekološkoj i arheološkoj zaštiti i zaštiti eksploatacije prirodnih bogatstava – poručio je Božo Petrov koji kaže da nisu ranije išli s tom inicijativom jer su čekali ad arbitražni postupak sa Slovenijom završi.

- Bez obzira što Slovenci misle ili netko drugi, Europska unija savjetuje svojim članicama da to naprave. To se mora napraviti bez obzira s kim smo u arbitražnom postupku – rekao je Petrov.

On kaže da ne vjeruje da Vlada i HDZ ima sklonosti otvoriti to pitanje jer mu nisu bili skloni ni tijekom pregovora.

- To je bio jedan od uvjeta Mosta kada smo vodili pregovore o Vladi i Vlada je na svojoj prvoj sjednici donijela odluku da se krene u konzultacije oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, ali po tom pitanju nije napravljeno ništa iako Hrvatska ne da ima pravo, ima obvezu to učiniti – rekao je Grmoja.

-Talijane moramo dovesti za stol, a to će biti onda kada proglasimo isključivi gospodarski pojas, a ne da oni jedini eksploatiraju ekonomsku korist tog dijela. Treba nam oko 100 eura po kilometru kvadratnom za nadzor tog područja, znači oko 2,5 milijuna eura bi mi godišnje trebali izdvajati za očuvanje Jadrana, kontrolu plovidbe i ostalo, a Europska komisija je dala izraditi studiju po kojoj je moguće dobiti 30 milijuna eura na hrvatskoj strani Jadrana od ribe, a ostalom eksploatacijom čak do 150 milijuna - tvrdi Ante Čikotić,

- Da hrvatske politike nisu bile sluganske, da nisu vodile dodvorničku već suverenističku politiku mi bi odavno proglasili
isključivi gospodarski pojas na Jadranu – smatra Miro Bulj.

Pogledajte galeriju: Savudrija na dan kad je Slovenija objavila primjenu arbitraže:

1/18

Komentara 17

DU
Deleted user
16:04 08.01.2018.

Proglasiti pojas?Nasi politicari nisu u stanju nesto proglasiti vec samo zamoliti da dobiju pojas za spasavanje.

DU
Deleted user
16:38 08.01.2018.

ZERP proglasiti kao sto se pokusalo 2008 god.Sabor odustao zbog pritiska EU.

ZA
zadar1
15:54 08.01.2018.

nazalost propali ste.....nista od vas....dobar start a losa zavrsnica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije