Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Petrokemiju želi i najveća privatna češka tvrtka Agrofert

'FORUM  04.04.2012., Kutina - Najava Vlade RH, vecinskog vlasnika Petrokemije o privatizaciji tvrtke, uznemirila je radnike i gradjane Kutine, jer ta tvornica ima duboke korjene i velik broj gradjana
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Autori: Gojko Drljača, Lidija Kiseljak
04.06.2013.
u 12:00

Postalo je jasno da 
nakon dokapitalizacije mora ići privatizacija Petrokemije. Zainteresiran je niz velikih igrača

Prema informaciji iz izvora bliskih Petrokemiji, postojeći dioničari trebali bi dokapitalizirati tu kutinsku tvornicu u srpnju, no uvjeti još nisu dogovoreni. Taj bi se novac usmjerio u restrukturiranje i modernizaciju te dignuo cijenu prije pronalaska strateškog partnera.  

Država bi, kako doznajemo od dobro upućenih, trebala u dokapitalizaciji sudjelovati s 50-ak milijuna kuna. Ako izostane nastavak privatizacije, moglo bi se reći da se novac poreznih obveznika potrošio na prikrivenu sanaciju koja nije ništa dugoročno riješila. Naime, opće je poznato da se u dokapitalizaciju ide nakon katastrofalnih lanjskih rezultata Petrokemije.

Ipak, izvor blizak upravi tvrtke tvrdi kako bi se usporedno išlo i na pronalazak strateškog partnera, koji bi preuzeo državni paket do 25 posto.

Interes je navodno velik. U jednoj skupini su oni koji imaju jeftin plin poput, primjerice, Gazproma, Novateka... U drugoj su oni koji imaju tržište, među njima su, Borealis, Agrofert, Ameropa... Postojeći dioničari, kako doznajemo, više navijaju za tu skupinu jer te tvrtke mogu jamčiti siguran plasman kutinskih proizvoda.

S takvim ulagačem mogli bi se dogovoriti i o mogućem održavanju postrojenja, što, primjerice, s Gazpromom ne mogu. Predstavnici Borealisa već su imali i razgovore sa sindikatima Petrokemije i navodno su dobro prihvaćeni. 

U konačnici o tome mogu odlučiti uvjeti natječaja. O zanimanju Borealisa već se pisalo. Riječ je o kompaniji koja radi u 120 zemalja, zapošljava 5300 ljudi te ima prihode od 7,5 milijardi eura. Glavni dioničari su Petroleum Investment Company iz Abu Dhabija (64 posto) i austrijski OMV (34 posto).

Interes češkog Agroferta je novost. Riječ je o najvećem češkom privatnom poslodavcu koji zapošljava 27.000 ljudi, najvećoj grupi u poljoprivredi i proizvodnji hrane te drugoj najvećoj kemijskoj industriji u Češkoj. Kontrolira 200-tinjak kćerinskih kompanija.

>>Petrokemija bez izbora: mora se u privatizaciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije