Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Logistički centar

Petrijanečki zemljoradnici sanjaju svoju veletržnicu

'SPECIJAL VRT 31.05.2012., Petrijanec - Male proizvodjace paprike, krastavaca i cesnjaka iz Petrijanca subvencionira Opcina. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
16.07.2013.
u 16:03

Sve je počelo sa subvencijama za proizvodnju krastavaca, paprike i češnjaka, a prebrodili su i zategnute odnose s Kalnikom

- Budućnost je u proizvodnji hrane, a na našim poljima prije svega povrća ili voća, a ne žitarica. I to ne na način da se prodaje u rujnu po kunu, kad svi imaju određeni artikl, nego da se čuva u skladištu dok cijena ne poraste na npr. 4 kune. Tlo nam je dobro, aluvijalno, s dovoljno vode - tvrdi Vladimir Kurečić, načelnik Petrijanca pored Varaždina. Petrijančani traže pola milijuna kuna za opremanje logističkog centra na prostoru bivše poljoprivredne zadruge u središtu naselja. Projekt je gotov, a priča je krenula prije pet godina.

- Došle bi mi žene u kolovozu i molile pomoć za knjige ili patike. Rekao sam im: Pa zar se nije moglo nešto proizvesti ljeti, i djeca bi pomogla. Odvratile bi: Bez dinara smo, a i kome prodati? Tad smo počeli sa subvencijama - kaže. Općina je dala sjetveni materijal za krastavce i papriku, a vratili bi kad prodaju. Besplatno su im pružili i obradu tla, kupuju im i postavljaju folije te kapljično navodnjavanje. Daju im i češnjak pa vrate sadni materijal od uroda...

Odnosi s Kalnikom

Prebrodili su i \"nategnute\" odnose s Kalnikom, koji se obvezao preuzimati krastavce i papriku, ali je \"štekalo\", pa su se snalazili po Slavoniji i lancima.

- Vjerujem da će ove godine ispoštovati ugovor - kaže Kurečić te pojašnjava ideju novog centra. Uzgajivače je poveo u okolicu Padove gdje su vidjeli sustav seljačkih veletržnica, koje od njih otkupljuju, preuzmu rizik plasmana te im kroz dva tjedna plate preuzeto.

- Naš centar imat će punkt za predaju robe. Služit će i za povoljniju nabavu većih količina repromaterijala te savjete agronoma - kaže. Planiraju sagraditi još jedno skladište i nabaviti ULO-hladnjaču - baš za držanje robe dok ne poraste cijena. Prilika je to za zajednički nastup malih proizvođača (spominje i OPG-e s jagodama, malinama i kupinama), kako bi se lakše pregovaralo s lancima. Osnovno je pitanje tko bi na toj \"veletržnici\" preuzeo rizik plasmana. Prvo će \"potegnuti\" općina, no razmišljaju i o d.d.-u, d.o.o.-u ili zadrugi u koji bi se uključili svi.

Čekaju još stotinjak ljudi

U sustavu subvencija ih je 30-ak, no smatra se da ima potencijala za njih 150-ak. Osnovni će problem biti kako pridobiti ljude na neku vrstu zadružnog djelovanja, kompromitiranog u novijoj prošlosti i uvjeriti ih da, bez obzira na sve, bez zajedničkog nastupa ne mogu postići mnogo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije