Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTMICA ZAGORČEVA SINA Pisano obrazloženje nepravomoćne presude poslano strankama

Petračev put bio je dio plana

Hrvoje Petrač
import
14.03.2007.
u 10:19

Ivan Ico Mateković izjavio je kako priznaje otmicu te da se smatra krivim za navedeno djelo. Međutim, okrivljenikovo je priznanje vrlo selektivno, parcijalno i usmjereno na to da on umanji svoju odgovornost te da posve otkloni kaznenu odgovornost od Hrvoja Petrača. Stoji to, među ostalim, u pisanom obrazloženju nepravomoćne presude optuženima za otmicu maloljetnoga sina generala Vladimira Zagorca.

Presudu je sredinom prosinca lani donijelo vijeće Županijskoga suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, a njome je Ivan Ico Mateković nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, a Hrvoje Petrač na šest. U obrazloženju pisanom na 115 stranica sudac Turudić iscrpno je analizirao sve iskaze svjedoka, obrane okrivljenika te detaljno objasnio ono što je usmeno rekao tijekom objave presude.

U obrazloženju se tako navodi da vijeće nije vjerovalo iskazu svjedoka Novice Petrača, inače pravomoćno osuđenom u prijašnjem postupku. Vijeće je smatralo da je mlađi Petrač dao posve proturječan iskaz svome prijašnjem iskazu te da Mateković i N. Petrač djelo zasigurno nisu mogli napraviti bez znanja H. Petrača.

Navodi se i kako je vijeće smatralo da je put H. Petrača u inozemstvo za otmice također bio pomno planiran te da nije bio ništa drugo do dio plana i organizacije otmice. Po primitku ove presude stranke imaju 15 dana za žalbu. O žalbama odlučuje Vrhovni sud.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije