Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoznatiji zatvorenik osam sati na poligrafu u Zagrebu

Petrač prošao na pitanjima o ubojstvima I. Hodak i I. Pukanića

18.11.2008.
u 20:51

Istrage o ubojstvima mlade odvjetnice Ivane Hodak i izdavača Nacionala Ive Pukanića, kako vrijeme prolazi, sve su više obavijene tajnovitošću. Tako se do javnosti još nije bila probila informacija da je o oba ubojstva istraga organizirala dugotrajno poligrafsko ispitivanje Hrvoja Petrača.

Ostalo je skriveno da se to ispitivanje zbilo još pretprošlog četvrtka u sjedištu krim-policije u Heinzelovoj u Zagrebu. Iz pulskog zatvora zatvorenog tipa krenuo je u pet sati. U taj zatvor prebačen je prije nekoliko tjedana iz poluotvorenog dijela kaznionice u Lepoglavi, “iz sigurnosnih razloga”. Taj potez protumačen je kao prevencija mogućeg ubojstva i Hrvoja Petrača, i kao odluka novog vrha policije i pravosuđa o “izolaciji” osoba koje su osuđene zbog organiziranog kriminala.

U samici 22 h na dan
Ispitivanje Petrača počelo je oko 8 sati ujutro, a trajalo je gotovo 8 sati. Petrač je, kako tvrde izvori bliski obrani, pristao odgovarati na pitanja vezana i uz ubojstvo Ivane Hodak, kao i ona uz atentat na Ivu Pukanića. Isti izvori tvrde da je Petrač prošao poligrafsko ispitivanje te da su istražitelji utvrdili da je Petrač eliminiran kao osoba koja bi imala veze s tim ubojstvima. Tvrde da je to utvrđeno već na drugoj od tri serije ispitivanja.

Njegova odvjetnika Pavasovića zabrinjava to što Petrača u pulskom zatvoru drže u protuzakonitim uvjetima. Objašnjava da je Petrač u potpunoj izolaciji, u samici, u kojoj provodi 22 sata dnevno, što je protuzakonito. – Petrač želi ostvariti svoje pravo na zatvorski rad, no to mu ne dopuštaju – kaže Visković.

Nadalje, u ta dva sata koja ne provodi zatvoren u samici Petrač ne smije i ne može kontaktirati s bilo kojim od ostalih osuđenika, što je također kršenje zatvorskih prava. I činjenica koja posebno sablažnjava njegovu obranu – kada dođu u posjet Petraču u Pulu, razgovor odvjetnika i klijenta nadzire se, a to je apsolutno protuzakonito – kaže Pavasović.


“Imaju nešto”
Dosadašnja poligrafska ispitivanja u ovim istragama policija nije krila i javnost je čula o ispitivanju Petračevih sinova i Vladimira Zagorca. Znakovito je da se ovo skrivalo i da policija to ne želi komentirati. Vjeruje se da bi to mogao biti znak da “istraga ima nešto”, da povezuju ova dva ubojstva, no da to “nešto” još ne žele davati u javnost.


Treniranje strogoće ili spas?

Petraču je, nakon medijskih napisa o njegovu “povlaštenom” boravku u Lepoglavi na poluotvorenom tipu utamničenja, te bilježeći njegove odlaske na slobodne vikende, već bila “visila” mogućnost postrožavanja režima. To se međutim dogodilo nakon ubojstava u Zagrebu. Nakon prebacivanja Petrača u znatno stroži režim u Puli, pojavila se teza da je zapravo i Petrač bio eventualni cilj atentatora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije