Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedopušteno putovao

Petrač 20 puta izašao iz zemlje bez dozvole suda, prijeti mu zatvor

\'02.09.2005., Igoumenitas, Grcka - Hrvoje Petrac uhicen je u Grckoj. Petrac je  optuzen zbog otmice Tomislava Zagorca, sina generala Vladimira Zagorca, s kojim Petrac ima nekoliko zajednickih tvrtki.
Foto: Marko Lukunić/Arhiva VL
1/3
05.05.2012.
u 09:00

U Turskoj je bio pritvoren jer interpol greškom nije povukao tjeralicu za njim, ovaj tjedan bio je u Španjolskoj...

U posljednjih pet mjeseci, koliko je na uvjetnoj slobodi, Hrvoje Petrač je bez dozvole i znanja suda dvadesetak puta izišao iz Hrvatske. Zasad je utvrđeno da je nekoliko sati proveo u pritvoru u Turskoj, a ovaj je tjedan boravio u Španjolskoj. Veliki su izgledi da zbog tih putovanja bude vraćen natrag u zatvor, iz kojeg je pušten 15 mjeseci prije isteka kazne, i to zato što je višestruko prekršio pravila uvjetnog otpusta i granicu prešao bez sudskog odobrenja. Odluku o ostanku na slobodi ili povratku iza brave donijet će sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Jambrović, zadužen za nadzor Petrača na uvjetnoj slobodi.

– Sa sobom će Petrač na sud donijeti putovnicu pa ćemo rekonstruirati gdje je sve bio. Ja čekam izvješće policije, a Državno mi je odvjetništvo javilo za uhićenje u Turskoj. Riječ je o tjeralici koja je za njim bila raspisana dok je prije nekoliko godina bio u bijegu, a koju je turski Interpol zaboravio povući. A da je u Španjolskoj, Petrač mi je sam kazao pa ćemo provjeriti – rekao nam je sudac Jambrović.

Ne zna se kad je otišao

Što se tiče puta u Španjolsku, s kojeg se Petrač neplanski trebao vratiti jučer, i to nakon što ga je sudac \"ulovio\" da je u inozemstvu, prema informacijama Večernjeg lista, na graničnim prijelazima nigdje nije evidentirano da je napustio Hrvatsku, ali se zna da je izašao na Maclju. Zakonski ne postoji obveza granične policije da svaku putovnicu i \"skenira\" niti je MUP morao znati da je Petrač na uvjetnoj slobodi i da iz Hrvatske ne može bez dozvole suda. Odvjetnik Hrvoja Petrača Velimir Došen jučer je bio zatečen informacijom o Petračevu kršenju uvjetnog otpusta:

– Ovdje se sigurno radilo o nekom nesporazumu – komentirao je.

Sucu Jambroviću Petrač je u telefonskom razgovoru u četvrtak pokušao objasniti da je krivo protumačio načelnu i nikad realiziranu dozvolu za odlazak na liječenje:

– Kada je izišao iz zatvora, spominjao je da bi htio na operaciju u Izrael pa je donio i medicinsku dokumentaciju. Ja sam se s time suglasio, ali on je kasnije kazao da je odustao pa dozvola nikada nije niti napisana. Petrač sada kaže da je mislio da ta načelna dozvola vrijedi i za ostale prelaske granice – kaže sudac.

Inače, jučer je u zagrebačkoj Palači pravde donesena nepravomoćna presuda kojom Hrvoje Petrač i Ivan Mateković, svojedobno osuđeni zbog otmice sina Vladimira Zagorca, moraju Zagorcu solidarno naknaditi 750.000 eura s kamatama kao naknadu štete za otkupninu koju je morao predati otmičarima. Sudac Nikola Ramušćak kratko je obrazložio da je sud bio vezan osuđujućom kaznenom presudom Petraču i Matekoviću za otmicu Zagorčeva sina i činjeničnim opisom te presude.

Osporavao tužbu

Premda je Petrač putem odvjetnika osporavao tužbu jer iz presude Vrhovnog suda proizlazi da je Mateković zadržao tih 750.000 eura, a ne on, sudac je obrazložio da su zajedno prouzročili štetu te da za tu štetu onda odgovaraju solidarno. No, iz obrazloženja presude proizlazi da Petrač može naknadno od Matekovića zatražiti u zasebnom postupku povrat novca. Zagorec, koji služi zatvorsku kaznu zbog afere Dragulji, u tužbi je isticao da mu je Hypo Alpe-Adria banka 24. veljače 2004. odobrila hitno prekoračenje na računu od 1,5 milijuna eura kako bi mogao platiti otkupninu za maloljetnog sina. Polovicu iznosa predao je otmičarima, a polovicu vratio u banku.

Ključne riječi

Komentara 61

XN
xnet0822
08:58 06.05.2012.

05.05.2012. u 09:36h Mihac™ je napisao/la: a da sa Petračem pritvorite Karamarka koji mu nije oduzeo putovnicu i usput i Bajića ? ----------------------- O\'š da i tebe strpaju u zatvor ?

DU
Deleted user
09:13 05.05.2012.

Bit cijele afere je valjda da treba doplatiti slobodu odnosno uhvatili su ga u istinski formalnom prekršaju tipa skito, a nije pito - e sad se treba isprsiti i namiriti duševnu bol onima koji bi ga opet mogli ćorkirat. Zašto je to na naslovnoj stranici? A ne zbog lika i djela Petrača nego više zbog nezajažljive pohlepe u pravosudnim krugovima koja bi ubirala i ubirala i ubirala... To vam je ona priča da odvjetnik govori klijentu da će on sve srediti sa sucem oko puštanja iz pritvora jer on s njime ide skijati u Austriju, ali da bi trebalo investirati sumicu reda veličine 5-6 takvih utvrđivanja međuljudskih odnosa u austrijskom zimovalištu.

Avatar mjurisi2
mjurisi2
09:08 05.05.2012.

Taj se ne vraća u zatvor mada ne bih trebao nikako izlaziti iz njega evo sada ćemo vidjeti imali li sada države i zakona pravila su jasna Petrač treba odmah u zatvor odležati još godinu i pol sad moramo vidjeti državu na djelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije