Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Milicajci SAO Krajine na sudu u Rijeci osuđeni za ubojstvo dvojice Bošnjaka

sudnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
26.04.2016.
u 14:39

Dane Radočaj Gajota i Nikola Ćuruvija osuđeni su na po 15 godina zatvora, Đorđe Kosanović na 12, Radoslav Korać na deset, a Dragan Galović na šest godina zatvora

Zbog ratnog zločina nad civilima -  ubojstva Bošnjaka Ala i Ćazima Vilića u Udbini 1991. godine - danas su na Županijskom sudu u Rijeci proglašena krivim i na kazne zatvora nepravomoćno osuđena petorica pripadnika voda za specijalne namjene tadašnje Milicije SAO Krajine.

Dane Radočaj Gajota  i Nikola Ćuruvija osuđeni su na po 15 godina zatvora, Đorđe Kosanović na 12 ,  Radoslav Korać na deset , a Dragan Galović na šest godina zatvora. Preostala dvojica optuženih, Damir Radočaj i  Dane Radočaj Jablan oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza. Suđenje pred riječkim sudom odvijalo se bez optuženih koji su svi nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Sedmoricu krajinskih milicajaca za ovaj je zločin bilo optužilo tužiteljstvo u Kninu još 1992. godine, u vrijeme  tzv. Republike Srpske Krajine, a 2008. godine optužnicu po kojoj se sudilo u Rijeci podignulo je Državno odvjetništvo u Gospiću.  

Dvojica bratića Vilić, utvrđeno je u sudskom postupku, nakon uhićenja i privođenja u stožer postrojbe kojom je zapovjedao Radočaj Gajota , zlostavljani su i brutalno premlaćeni . Od posljedica batinjanja  Ćazim Vilić je preminuo u stožeru, a Ale Vilić odveden je do jame kod Gospića i likvidiran hicem te su tijela obojice bačena u jamu. Ova ubojstva smatraju se ratnim zločinom, utvrđeno je u postpuku, jer se takvim postupanjem nastojalo zastrašiti i protjerati hrvatsko i bošnjačko stanovništvo s područja Udbine. 

>>Snimali ubojstvo šestorice Bošnjaka u Trnovu

>>'Slomili su mi rebra, a progutao sam zube koje su mi izbili'

Komentara 7

FA
Fake
16:43 26.04.2016.

Sada će se na noge dići pupiji,terše,pušići,frlje i tome slični.Ma ne bi oni to napravili,sačuvaj Bože.

GO
goran2hr
15:49 26.04.2016.

Da su ubili Hrvate, "hrvatsko" bi ih pravosuđe oslobodilo, a zatim slijedi odšteta i mjestu u Saboru.

KS
krao_sam
17:46 26.04.2016.

Opet velicate srbiju. Dokle vecernji lische?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije