Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PARLAMENT

Petir izrazila zabrinutost zbog Monsanta

Marijana petir
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
11.10.2017.
u 12:53

Petir je stoga zapitala sudionike panela smatraju li da je pristup utvrđivanju rizika i opasnosti biocida u SAD-u i dalje zadovoljavajući i da u dovoljnoj mjeri štiti korisnike tih proizvoda.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, danas je održano javno saslušanje o Monsanto dokumentima i glifosatu na koju su predstavnici Monsanta odbili doći nakon čega je Parlament odlučio zabraniti njihovim lobistima ulazak u zgradu Parlamenta.

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazivši zabrinutost vidljivim podatcima iz dostupnih dokumenata koji ukazuju kako u više od četrdeset godina primjene herbicida na bazi aktivnog sastojka glisfosata, u SAD-u nikada nije bila napravljena analiza proizvoda herbicida u formulaciji koja je bila stavljena na tržite, priopćili su iz Ureda europarlamentarke Petir.

Petir je stoga zapitala sudionike panela - Carey Gillam iz neprofitne organizacije U.S. Right to Know te prof. Davida Kirklanda, smatraju li da je pristup utvrđivanju rizika i opasnosti biocida u SAD-u i dalje zadovoljavajući i da u dovoljnoj mjeri štiti korisnike tih proizvoda.

Petir je pojasnila kako su nadležna tijela za utvrđivanje mogućih rizika koristila isključivo testove za utvrđivanje mogućih rizika i opasnosti aktivnog sastojka glifosata, ne i cijelog koktela što predstavlja opasnost za poljoprivrednike i krajnje korisnike proizvoda tretiranih tim herbicidima. Zastupnica Petir je upitala paneliste i hoće li nadležna tijela koja su odobrila korištenje tog herbicida sudjelovati u naknadi eventualnih troškova žrtvama.

Gospođa Gillam je, odgovarajući na pitanja zastupnice Petir, kazala kako testiranja koja se obavljaju nisu suštinska te pojasnila da se, ukoliko se tvari same za sebe smatraju sigurnima, ne vrše daljnja ispitivanja kako te tvari djeluju u kombinaciji. Govoreći o odštetama, Gillam je rekla kako ne vjeruje da će nadležna tijela sudjelovati u isplati odšteta.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije