Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupničko pitanje

Petir EK: Što ste poduzeli da zaustavite pravnu agresiju Srbije?

Marijana Petir
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
18.04.2019.
u 09:02

Petir smatra da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ako neće poštivati europske vrijednosti i pravnu stečevinu Europske unije, što sada, kako tvrdi, nije slučaj.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir jučer je Europskoj komisiji uputila zastupničko pitanje vezano za procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini.

Prvo pitanje je: "Je li procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini dio obveza koje Srbija treba ispuniti u pregovorima o pristupanju EU i što činite po tom pitanju?"

"Što ste poduzeli kako bi zaustavili pravnu agresiju Srbije na Republiku Hrvatsku a posebice kako bi privoljeli Srbiju da ukine članke 2. i 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbije?", glasi drugo pitanje.

Petir u pismu navodi kako je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odbacilo kaznenu prijavu koju je Fond za humanitarno pravo podnio početkom veljače 2019. godine zbog zločina protiv čovječnosti koji je počinjen u listopadu 1991. godine u Moroviću, kada su pripadnici JNA iz kuće izveli Hrvate, braću Abjanović, nakon čega im se izgubio svaki trag.

Kaznena prijava je odbačena jer se, prema tumačenju srbijanskog Tužilaštva, procesuiranjem zločina protiv čovječnosti krši načelo zakonitosti.

"Ovim obrazloženjem, Tužilaštvo je nastavilo s praksom neprocesuiranja zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na teritoriju današnje Republike Srbije, čime su uskratili pravo velikom broju žrtava da konačno dostignu pravdu. Srbija je donijela zakon o procesuiranju ratnih zločina, međutim, umjesto da prema tom zakonu sudi za ratne zločine počinjene u Srbiji, taj zakon koristi protiv građana susjednih država čime si uzima ulogu „malog Haaga“ i dežurnog policajca", navodi se u priopćenju Marijane Petir.

Petir smatra da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ako neće poštivati europske vrijednosti i pravnu stečevinu Europske unije, što sada, kako tvrdi, nije slučaj.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Komentara 7

SZ
slaven.zadravec
10:59 18.04.2019.

Naravno da treba procesuirati sve zločine iz ratova devedesetih. Nažalost kod nas se čak podižu spomenici, imenuju ulice / trgovi po ljudima koje je haški sud već označio kao zločince.

DR
DrJok
23:29 18.04.2019.

mi u srbiji koji smo protiv clanstva u EU, racunamo na ovakve poruke iz hrvatske. bez obzira sto hrvatska u EU realno nema tezinu, ima pozamasan negativan efekat na ovdasnje javno mnenje prema EU.

Avatar nekakav
nekakav
11:16 18.04.2019.

srbija je osudila više zločinaca zbog zločina na kosovu nego hrvatska 'naših' zbog zločina u npr. oluji. srbija kao sljednica juge ima pravo i obvezu procesuiranja zločina počinjenih do priznanja rh...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije