Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gmo sjeme

Petir: Ako je Monsanto htio pomoći, trebao je donirati novac

Marijana Petir,Branko Hrg
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
31.07.2014.
u 12:05

Marijana Petir upozorava da u Hrvatskoj nije dozvoljena sjetva GMO sjemena te proziva Ministarstvo poljoprivrede što nije reagiralo na Monsantovu objavu te provelo hitnu istragu o čemu je točno riječ

Nakon što se poznata kompanija Monsanto, jedan od najvećih proizvođača GMO sjemena u svijetu, pohvalila na svom blogu da će pomoći poljoprivrednicima s poplavljenih područja u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini na način da će im donirati sjeme kukuruza vrijednosti  445 tisuća eura te sjeme zelja, krastavaca i rajčica vrijednosti 75 tisuća eura reagirali su i u Hrvatskoj seljačkoj stranci

Njihova europarlamentarka Marijana Petir upozorava da u Hrvatskoj nije dozvoljena sjetva GMO sjemena te proziva Ministarstvo poljoprivrede što nije reagiralo na Monsantovu objavu te provelo hitnu istragu o čemu je točno riječ.

- Bilo bi logično da Ministarstvo poljoprivrede ima detaljne informacije o čemu je riječ, da je stupilo u kontakt s Monsantom i pitalo ih o kakvoj je točno sorti sjemena riječ, kako će ono biti isporučeno...Samo tražimo da nadzor bude proveden - kaže Petir.

S obzirom da nemamo spoznaje jesu li hrvatski seljaci dobili spomenuto sjeme, i je li uopće riječ o GMO sjemenu Petir je, kaže, prošlog tjedna zatražila nadzor od Europske komisije kako bi se vidjelo je li došlo do kršenja zakonodavstva i kako bi se u konačnici zaštitili građani. Jer eventualna sjetva GMO sjemena bila bi, kaže, ne samo protuzakonita već i velika prijevara poljoprivrednih proizvođača jer bi bespovratno uništila hrvatsku poljoprivredu, seoska gospodarstva, turizam.

- Ako je Monsanto htio zaista pomoći trebao je ponuditi novčano pomoć- zaključila je Petir.

Cijeli slučaj na tiskovnoj konferenciji komentirao je i predsjednik HSS-a Branko Hrg. Pita se je li Vlada znala za ovaj slučaj? 

-Z namo koliko nesposobnog ministra poljoprivrede imamo. Je l' ministar Jakovina uočio ovo, je l' znao o čemu se radi i što će poduzeti - pita Hrg. Osvrnuo se i na obnovu poplavljenih područja u Slavoniji. Kaže kako ona ide sporo i naglašava kako je oporba još za vrijeme donošenja Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije govorila da ga na prate proračunska sredstva. Govoriti da će se rebalans proračuna provesti zbog sanacije štete u Županjskoj Posavini, naglašava Hrg, je ružno. To je, dodaje, zamagljivanje.

- Pravi problem nije Županjska Posavina već što nema gospodarske aktivnosti, reformi, nema želje i volje za reorganiziranjem javne uprave. Bez toga proračun će puknuti kaže Hrg.

Komentara 23

Avatar fijolica
fijolica
12:44 31.07.2014.

Potez Marijane Petir više je nego opravdan. Bravo!

NE
neboiznadzagreba
12:45 31.07.2014.

Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose .

GP
građanka-Prdekane
13:09 31.07.2014.

Nisam simpatizer HSS-a ali ovo je pravi potez i odgovor na lažnu pomoć, bravo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije