Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna na filozofskom

Peticija s 8 tisuća potpisa traži rektorovu ostavku, Boras: 'To je samo dokaz da se bave politikom'

Foto: PIXSELL
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.07.2020.
u 13:56

Rektor Boras odlučio je smijeniti trenutačnu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić te fakultetu onemogućiti postavljanje uprave koju sami izaberu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras komentirao je peticiju od 8000 potpisa za njegovu smjenu koju su studenti i profesori Filozofskog odnijeli u Vladu.

"Mogu samo reći da je to peticija od prije mjesec dana, ne bih komentirao. Imamo sjednicu Senata i ne mogu komentirati", rekao je kratko Boras za N1 i dodao: "To je samo dokaz da se bave politikom, što se na Sveučilištu ne bi trebalo po Statutu i zakonu", rekao je i odbio komentirati što očekuje od današnje sjednice.

Pobunu na Filozofskom fakultetu pokrenula je odluka rektora zagrebačkog sveučilišta da smijeni trenutačnu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić te fakultetu onemogući postavljanje uprave koju sami izaberu. Tako je Fakultet predložio Nevena Jovanovića za dekana, no to je odbijeno na sjednici koja se nije fizički održala.

VIDEO Prosvjedno okupljanje studenata i zaposlenika FF-a

Povorka studenata i profesora zastala je danas pokraj Rektorata, a potom odnijela u Vladu više od 8000 potpisa peticije.

Ispred zgrade Fakulteta Jovanović je rekao da "netko u njoj umire".

"Taj koji umire nije čovjek, nego Sveučilište. Umire jer nema rasprave, razgovora i slobodnoga mišljenja. Oni koji upravljaju njime boje se slobodnog mišljenja. Zato žele nametnuti Filozofskom fakultetu svoju upravu. Danas je to Filozofski, sutra će možda biti Tekstilno-tehnološki ili treći", rekao je Jovanović

"Mi smo se danas okupili da zaštitimo demokraciju na sveučilištu. U trenutku kad krene povorka, Senat Sveučilišta glasat će pisanim putem. Nitko neće vidjeti ničiji glas. Ako bude nekih konzultacija, one će se obavljati privatno, telefonima, a odlučivat će se o razrješivanju dekanice fakulteta", objasnio je Neven Jovanović.

Prosvjedu su se pridružili i odnedavno saborski zastupnici Tomislav Tomašević i Katarina Peović. Okupljeni kažu da nije samo problem u Borasu nego i u gradonačelniku Milanu Bandiću, za koje tvrde da imaju neke "zanimljive odnose" koji uključuju i "neke sastavnice fakulteta s nekim nekretninama tih sastavnica".

N1 neslužbeno doznaje da se cijeli dan "silno telefoniralo po fakultetima", uvjeravalo se dekane da moraju glasati u skladu s planovima rektora Damira Borasa. Prema Stautu Sveučilišta na Senatu je potrebna dvotrećinska većina za promjene poput ovih koje se pokušavaju provesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a prema Zakonu o visokom obrazovanju nužna je natpolovična većina.

Ključne riječi

Komentara 25

ND
Nikola_dm
14:36 14.07.2020.

Gospođa ima prvostupanjsku presudu...kaj je tu sporno?

NE
Neo001
15:47 14.07.2020.

filozofski je inkubator orjunaša, jugofila, skoroševih isprdaka

Avatar arhaika
arhaika
14:53 14.07.2020.

Rektor u pravu. Gđa ima pravomoćnu presudu. Trebala bi sama odstupiti. Ovo je opet hajka lijeve ekipe. Ponovo događanje "naroda". Jadno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije