Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o odluci ustavnog suda

Peternel: Ovo nas nije iznenadilo, znamo tko bira te suce. Bačić: Očito smo pravilno postupili

ustavni sud
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.09.2020.
u 19:57

"Iako su raspravu mogli otvoriti za javnost da građani čuju što je suce navelo da donesu takvu odluku i kojim su se argumentima koristili, odlučili su se sakriti iza epidemioloških mjera kao opravdanja", objavio je SDP

Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta, komentirao je odluku Ustavnoga suda kako Stožer nije prekršio ničija ustavna prava donošenjem niza odluka za vrijeme epidemije COVID-a 19.

Svoj komentar objavio je na Facebook stranici Domovinskog pokreta te ga u cijelosti objavljujemo.

"Za nas je to u potpunosti očekivano obzirom da znamo koji je sastav Ustavnog suda i da znamo način na koji se Ustavni sud bira. Dakle, usuglašavanjem u parlamentu dvije najveće stranke biraju svoje kadrove i oni služe za zaštitu njihovih ključnih interesa. Svi znamo da je Stožer političko tijelo, to je rekao nedavno i premijer Plenković kada je utvrdio da je identificirao sve one koji ometaju odnosno dovode u pitanje rad Stožera. O radu Stožera možemo raspravljati jer on zadire u temeljna ljudska prava svih građana. Neke odluke nisu sporne, međutim, dosta je nekonzistentnosti i dosta je političkih odluka koje se temelje na dnevnoj politici, a ne na epidemiologiji. Tu onda nismo uopće začuđeni da je došlo do ovakve odluke, kad se sve skupa stavi u kontekst, sve to skupa smo i očekivali."

SDP je, vezano uz odluku Ustavnoga suda o ustavnosti rada Nacionalnog stožera civilne zaštite, upozorio da je odluka Ustavnoga suda donesena iza zatvorenih vrata, a ustavni suci sakrili se iza epidemioloških mjera kako građani ne bi čuli argumentaciju njihovih odluka.

"Odluka Ustavnoga suda kojom je rad HDZ-ova Stožera proglašen ustavnim donesena je iza zatvorenih vrata. Iako su raspravu mogli otvoriti za javnost da građani čuju što je suce navelo da donesu takvu odluku i kojim su se argumentima koristili, odlučili su se sakriti iza epidemioloških mjera kao opravdanja", objavio je SDP na Facebooku referirajući se na odluku Ustavnoga suda da Stožer nije prekršio ničija ustavna prava donošenjem niza odluka za vrijeme epidemije koronavirusa.

SDP je istaknuo bojazan da će izjava premijera Andreja Plenkovića o tome kako su "oni koji žele minirati rad Stožera identificirani" ostati visjeti kao sjena sumnje da je politika utjecala na odluku Ustavnog suda, baš kao i na rad Stožera.

Odluku Ustavnog suda komentirao je i HDZ-ov Branko Bačić koji je izrazio svoje zadovoljstvo. 

"Izražavam zadovoljstvo ovakvom odlukom, Ustavni sud je potvrdio da su te odluke imale legitiman cilj. Što se tiče odluke o zabrani rada trgovina nedjeljom, Ustavni sud je potvrdio da je ta mjera imala legitiman cilj, ali nije bila razmjerna. Čekat ćemo osam dana i obrazloženje ovakve odluke i onda ćemo to komentirati", izjavio Bačić, prenosi Dnevnik.hr.

"Mi smo bili svjesni da kao država moramo postupiti brzo. I mi sami smo vagali između članka 16 Ustava RH i s druge strane, hoćemo li proglasiti izvanredno stanje i onda te mjere donositi u Saboru. Znajući da će to drugo biti komplicirano, odlučili smo se za prvu verziju i očito smo pravilno postupili. Mislim da smo uistinu pravilno postupili. I u stvarnosti se pokazuje da smo ispravno postupili. Ne bih ulazio u dinamiku rada suda i je li trebala ovakva odluka biti prije donesena, ali Ustavni sud je cijelo vrijeme pratio rad. Vjerujem da je Ustavni sud primijetio kršenje Ustava da bi ranije reagirao. Na Ustavnom sudu je da procijeni kad se odluke trebaju dogoditi, ne bi o dinamici rada Ustavnog suda", dodao je Bačić. 

"Odluka je bila iščekivana, no i ranije je bilo važnih odluka, no sjednice nisu bile otvorene za javnost. Ne mogu se baš sjetiti da sam gledao sjednicu uživo i pratio, niti u Europi niti u svijetu. Na Ustavnom sudu je da sam ocijeni kako će izvijestiti javnost", kazao je Bačić vezano uz brojne pritužbe na zatvorenost sjednice. 

Odluka Ustavnoga suda da Stožer civilne zaštite svojim odlukama nije prekršio ničija ustavna prava očekivana je, drukčija odluka zahtijevala bi veliku hrabrost ustavnih sudaca, ocijenila je u ponedjeljak Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo.

"Očekivala sam ovakav rasplet jer bi se tražila jako velika hrabrost ustavnih sudaca da donesu drukčiju odluku, odnosno da u određenim mjerama pronađu da zapravo mjere nisu bile razmjerne ili da su postojali proceduralni problemi oko načina na koji su se odluke Stožera donosile”, rekla je Benčić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Ustvrdila je da je uloga parlamenta u svemu bila nikakva, da nije donosio nikakve propise o tome i nije bio nikakve kontrole koja je nužna u demokratskom društvu, na koji se način mjere provode i koji su efekti mjera.

Istaknula je da platforma Možemo odnosno Lijevo-zeleni blok u potpunosti podržavaju epidemiološke mjere koje dokazano umanjuju brzinu širenja zaraze, maske u zatvorenom prostoru, fizičku distancu i dezinfekciju, ali imaju problem što se situacija koronavirusa koristila za nametanje određenih mjera za koje se nije radio test razmjernosti.

"U situaciji u kojoj nije proglašeno izvanredno stanje i kada se donose mjere koje ograničavaju prava građana treba primijeniti princip razmjernosti”, ocijenila je. Benčić smatra da bi "jedan jako hrabar Ustavni sud našao više povreda principa razmjernosti ili bar da način donošenja odluka i mjera nije bio u skladu s Ustavom".

Odluku Ustavnog suda komentirao je za Večernji list i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. 

- Vrhovni sud bi trebao preuzeti ovlasti Ustavnog jer ovako birati Ustavni sud i imati sastav koji donosi ovakve odluke i koji je samo glasnogovornik Vlade je neprihvatljivo - smatra Grmoja. 

Sličnog mišljenja je i zastupnica platforme Možemo Rada Borić. 

- Žalosno je da uopće čekaju ustavne tužbe, odluku o radu nedjeljom mogli su i sami donijeti već na početku. Što se Stožera i Ustavnog suda tiče, pa više ni premijer ne taji da su to politička tijela - smatra Borić. 

Komentara 24

Avatar neidemdalje
neidemdalje
18:59 14.09.2020.

tko je očekivao da će ustavni sud ugristi ruku koja ga hrani taj je preskočio terapiju...

TA
Tarica1912
17:52 14.09.2020.

Opozicija se propinje na zadnje noge 🥵, ništa konkretno 👹!

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
18:06 14.09.2020.

DP-u bi bilo bolje da energiju koju troši na pljucanje HDZ-a preusmjeri na objedinjenje svekolike hrvatske desnice bez provokatora kojima je zadatak razjedinjenje hrvatske desnice od 1990. Za to treba znanje, volja, želja i iskrena politička usmjerenost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije