Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvoosumnjičeni iz afere Janaf

Petekova tvrtka sklopila niz ugovora s javnim poduzećima dok je on u zatvoru

Foto: Pixsell
1/4
19.12.2020.
u 07:06

Elektrocentar Petek ove se godine na natječaje žalio 14 puta, od čega mu je šest žalbi prihvaćeno, sedam odbačeno, jedna još nije riješena

Od svih osumnjičenika u aferi Janaf koji su 17. rujna završili u pritvoru, u Remetincu je još samo prvoosumnjičeni u toj aferi Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek. Njemu je pritvor produljen na još mjesec dana jer istražitelji u njegovu slučaju moraju ispitati još 21 svjedoka.

Petek je u međuvremenu podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora u Elektrocentru i otišao je u mirovinu. Peteka istražitelji sumnjiče da je za svoju tvrtku namještao poslove na natječajima u Janafu, Novoj Gradišci i Velikoj Gorici zbog čega su u pritvoru završili i sad već bivši predsjednik uprave te državne tvrtke Dragan Kovačević te sad već bivši gradonačelnici ta dva grada Vinko Grgić i Dražen Barišić, a koji su ovih dana pušteni iz pritvora.

Javni naručitelji

Petekova tvrtka je pak nastavila sklapati poslove dobivene putem javnih natječaja i dok je on u pritvoru. Tako je u zadnja tri mjeseca Elektrocentar Petek, prema javno dostupnim podacima, ugovorio 15 poslova s javnim naručiteljima, ukupno vrijednih nešto više od 130 milijuna kuna plus PDV. Pritom je neke od tih poslova Petekova tvrtka dobila na natječajima koji su objavljeni prije njegova privođenja, ali su primjerice zbog žalbi ugovori potpisani u rujnu ili listopadu. Najvredniji je posao koji je Elektrocentar Petek sklopio dok je njegov vlasnik u pritvoru rekonstrukcija javne vodoopskrbe i odvodnje s tvrtkom Moslavina d.o.o.

Vrijednost tog ugovora sklopljenog u listopadu je 109 milijuna kuna, a Petekova tvrtka dobila ga je u konzorciju s Vodoprivredom Novska. Zadnja obavijest o dodjeli ugovora Elektrocentru Petek od strane javnog naručitelja nosi datum od 10. prosinca, a riječ je o 3,44 milijuna kuna vrijednoj sanaciji elektroenergetske mreže na području zagrebačkog kvarta Siget za HEP-Operatora distribucijskog sustava. U studenom je primjerice Elektrocentar Petek u konzorciju s Montelom i Jandrasom s Gradom Zagrebom sklopio ugovor o zamjeni dijela postojeće i izgradnju nove kabelske mreže iz ispravljivačkih stanica Patačićkina i Daničićeva vrijedan šest milijuna kuna.

Među tih 15 ugovora koje je Elektrocentar Petek sklopio od sredine rujna pa dosad, njih osam se odnosi na tromjesečne evidencije ugovora na temelju već prije sklopljenih okvirnih sporazuma. Tu se, primjerice, radi o usluzi održavanja uređaja Ex izvedbi za HP u vrijednosti 22,5 tisuće kuna ili kabelske transformatorske stanice za HEP-ODS u za što tromjesečni ugovor iznosi 357,7 tisuća kuna. Do Petekova pritvaranja u rujnu, njegova je tvrtka s javnim naručiteljima u ovoj godini bila sklopila 55 ugovora ukupno vrijedna nešto više od 370 milijuna kuna.

– Ja kad nešto držim pod kontrolom, onda držim, ak’ ništa drugo, onda poništim – rečenica je o javnim nadmetanjima koju je navodno izrekao Krešo Petek, a koji je izrečena u jednom od njegovih brojnih razgovora koje su snimili istražitelji.

No, prema podacima Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom), Petek ipak ne uspijeva poništiti sve natječaje koje želi. U ovoj godini Elektrocentar Petek je ukupno podnio Dkom-u 14 žalbi na razne javne natječaje, a od toga je sedam žalbi odbačeno, a šest prihvaćeno. Jedna žalba još nije riješena. Petekovoj tvrtki je, primjerice, odbijena žalba na natječaj HEP-a za preventivno, redovno i korektivno održavanje primarne i sekundarne elektroenergetske opreme u termoelektranama, ali mu je zato na primjer prihvaćena žalba na odluku HEP Proizvodnje o odabiru za posao nabave mjernih i regulacijskih uređaja. Od spornih natječaja koji su predmet USKOK-ove istrage, nakon što su glavni akteri ove afere završili u pritvoru poništena su sva nadmetanja koja su bila u tijeku, a koja su navodno bila namještena za Elektrocentar Petek.

Tako je poništen natječaj VG Vodoopskrbe za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćenje otpadnih voda. Strabag je ponudio 139 milijuna kuna, a Elektrocentar Petek 118 milijuna kuna, odnosno 148 milijuna kuna s PDV-om. Na natječaju Grada Nove Gradiške za izgradnju solarne elektrane stigle su dvije ponude i to tvrtke EON Solar vrijedna 4,4 milijuna kuna te zajednička ponuda Elektrocentra Petek i Solarnih tehnologija – 4,07 milijuna kuna. I taj natječaj poništen. A Janaf je poništio natječaj za izvođenje radova u projektu modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj, II. faza., za koji su ponude otvorene baš 17. rujna kad su uhićeni akteri ove afere. Elektrocentar Petek je za taj posao ponudio 19,2 milijuna kuna, a Inel-Montaže 21,4 milijuna kuna.

Lani 19 milijuna dobiti

Petekov pak navodni citat o poništenju, odnosi se na natječaj za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici, koji je poništen, a na kojem Elektrocentar Petek nije bio najjeftiniji. Taj natječaj je ponovno trebao biti raspisan, ali je sve stalo zbog izbijanja afere i uhićenja glavnih njezinih aktera.

No na natječaju za reciklažno dvorište u Novoj Gradiški, Petekova tvrtka nije dala najjeftiniju ponudu, ali taj natječaj zbog toga nije poništen, nego je ipak odabrana ponuda Elektrocentra Petek vrijedna 5,1 milijuna kuna, a ne ponuda tvrtki Promet građenje i M.I. Hršak koji su ponudili 4,6 milijuna kuna. Petekova tvrtka lani je uprihodila ukupno 680 milijuna kuna i imala je neto dobit od 19,1 milijun kuna. Zapošljava oko 400 ljudi.

 

Komentara 39

DO
Domumom
09:04 19.12.2020.

Jedina strategija za nevinost pred domaćim sudovim je da platite torbom para i da imate visoko rangirane adz pravnike u ekipi može kalmeta, rimac, coric, kuscevic, bacic ma svi iz osuđene partije. I da institucije rade svoj posao slobodan si barem sljedećih 20 godina

XI
xibau
09:08 19.12.2020.

treba ga pljunuti u čelo kao i sve ostale lopine, smraddovi što mi napraviste od domovine banda ....

TA
Talleyard
10:24 19.12.2020.

Sve je to HNS-ova mafija od vremena čačića, staraš, vrdoljaka... prvenstveno treba čeljati poslov e sa HEP-om

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije