Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLSTVO

Petaši: Učimo dva sata, osmaši: Ne ide nam kemija

škola
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
1/2
30.01.2019.
u 15:23

Nakon dvije godine gotovo istraživanje u osnovnim školama

Čak 69,3 posto učenika na kraju 8. razreda smatra da njihovi roditelji očekuju da će ići na fakultet, a 65,3% slaže se da roditelji imaju visoka očekivanja od njih u školi, 45,7 posto učenika osmih razreda želi upisati gimnazijsko obrazovanje, a njih 40 posto odlučuje se za strukovne škole, dok 55,6 posto učenika petih razreda navodi da uči svaki dan, a njih 37,3 posto uči samo prije ispitivanja.

Navedeni rezultati tek su mali dio provedena znanstveno-istraživačkog projekta “Obrazovne aspiracije učenika u prijelaznim razdobljima hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja: priroda, odrednice i promjene (COBRAS)” koje je proveo Institut za društvena istraživanja i razvoj, i to u dvjema školskim godinama obuhvaćajući 28 zagrebačkih osnovnih škola, i koji je službeno završio jučer. Tako je u istraživanju sudjelovalo više od 2700 učenika, roditelja i nastavnika pa se tako ono smatra prvim sustavnim pokušajem longitudinalnog istraživanja takve teme u Republici Hrvatskoj.

Istraživanje je ujedno pokazalo da se učenici 5. i 8. razreda procjenjuju najefikasnijima u tjelesnom, likovnom i glazbenom, najniže prosječne procjene samoefikasnosti učenici 8. razreda daju za kemiju, matematiku i fiziku, dok učenici 5. razreda sami sebe lošije procjenjuju u povijesti, matematici i hrvatskom jeziku.

Štoviše, učenici petih razreda iskazali su da u jednom radnom danu uče dva sata, dok još jedan sat u prosjeku pišu domaće zadaće, 44,6 posto učenika osmih razreda za vikend igra videoigre više od dva sata, a 81,1 posto njih u nekoj mjeri izlazi u kafiće ili šoping-centre. Ipak, svi oni već u osnovnoškolskoj dobi iskazuju kritičan stav o budućnosti Hrvatske što upućuje, kažu provoditelji istraživanja, da je na razini škole potrebno promicati pozitivne primjere osoba, organizacija i inovacija koje su u Hrvatskoj uspjele znanjem i sposobnošću.

>>Pogledajte video: Škola za život

Ključne riječi

Komentara 4

GI
gii
16:31 30.01.2019.

Što radi onaj zločinački natpis na ploči?!

WI
wifizone
16:34 30.01.2019.

jeste vi normalni?? kakva je to slika. ovo je Hrvatska

NK
nenad.koledic
10:28 31.01.2019.

od svih naslova na školskim pločama izabran bas ovaj. Provokacija. JADNO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije